Anksiyeteyi Azaltmak için 5 Yol

 Anksiyeteyi Azaltmak için 5 Yol

  Anksiyeteyi Azaltmak için 5 Yol

     Anksiyeteyi Azaltmak için 5 Yol

 

Anksiyete (kaygı) hepimizin hayatında olabilecek aslında çok sağlıklı bir duygudur. Kaygı dozajında güzeldir, bizi tehlikelerden korur ve kollar. Her duygu gibi kaygıya da ihtiyacımız vardır. Kaygı benlik bütünlüğümüzü bir arada tutar ancak bazen kaygının dozajı çok yükseldiğinde bizi tehlikelere daha açık hale getirmeye başlar çünkü elimiz ayağımız birbirine dolaşır ve normalde gündelik hayatta yaptığımız aktiviteleri yerine getirememeye başlarız. Bu sebeple her duygu dozajında ve dengesinde güzeldir. Kaygı dozajını aştığı zaman hayat problemi haline dönüşür. Bu dönüşümde bizi de oldukça yorar ve hem ruhen hem de bedenen bu karmaşanın içine girmeye başlarız.

Kaygıyı yönetebilmek her duygu gibi mümkündür. Tabi ki kaygılandığımız yerler hayatta her zaman olacaktır. Bizim istemediğimiz kaygı düzeyimizin yüksekliği ve kaygının problem çözme aracından çıkıp problemin ta kendisine dönüştüğü andır. Kaygımızı nasıl yönetebiliriz? İşte kaygımızı yönetecek 5 yol;

 

1)     Kaygımızı arttıracak kişilerle aramıza sağlıklı sınırlar çizebilmek; Bu yöntem sayesinde bizde kaygı uyandıran insanlarla aramıza sağlıklı sınırlar çekerek kaygı seviyemizin stabil halde kalmasını sağlayabiliriz. Çünkü kaygı inanılmaz bulaşıcıdır. Etrafımızda sürekli kaygılı insanlar varsa şayet onların duygularını tamamen kendimize alabiliyoruz. Bu sebeple o insanlarla aramıza mesafe koyabilmek bize bu süreçte iyi gelecektir.

2)     Günlük yürüyüşler; günlük yürüyüşler kaygı seviyemizi düşürmeye yardımcı olur. Düzenli bir şeyler yapmak bizi rutinlerin rahatlığına bırakır, hayat kalitemizi arttırır. Bu sebeple düzenli ve gündelik yürüyüşler duygu düzenlememizde önemli bir aracıdır.

3)     Gevşeme ve nefes egzersizleri; gevşeme ve nefes egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde hayat kalitemizi arttıracaktır ve kaygı seviyemizi oldukça düşürecektir. Bizim de seanslarda sıkça kullandığımız bu yöntemi evde düzenli bir şekilde kolayca yapabilirsiniz.

4)     Hızlı yapmamak; Evet, hareketleri, yememizi, içmemizi, yürüyüşümüzü hızlı yapmak yerine yavaş ve sakince yapmak bize iyi gelecektir. Kaygı hızdan beslenir. Hızlı yapmak yerine yavaş ve sakin yapabilmek kaygı seviyemizi düşürecektir.

5)     Olumsuz düşünceleri azaltmak; kaygının en çok sebep olduğu şeylerden bir tanesi de olumsuz cümleleri çok fazla kullanmak ve düşünmektir. Olumsuzluklara karşı daha yapıcı tarafından bakabilmek, felaketleştirme yapmak yerine daha gerçekçi sonuçlar düşünmek kaygı seviyemizi oldukça azaltacaktır.

Kaygı yönetebileceğimiz bir duygudur. Gündelik hayatınızda yukarıda yazan maddeleri de uygulayıp hala kaygı seviyenizi düşüremiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.

 

 

Psikolog Berin DOĞAN

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57