Manipülasyon Uygulandığını Nasıl Anlarım?

Manipülasyon Uygulandığını Nasıl Anlarım?

   Manipülasyon Uygulandığını Nasıl Anlarım?

                                  Manipülasyon Uygulandığını Nasıl Anlarım?

 

Manipülasyon bu aralar sıkça duyduğumuz bir kelime haline geldi, gündelik hayatımızda bunu sosyal medya başta olmak üzere sıklıkla duymaya başladık. Bunun yanı sıra duymakla kalmayı bırak kendimize uygulanıp uygulanmadığı hakkında sürekli olarak bir araştırma içine girdik. Bu sıkça duyduğumuz manipülasyon nedir ne değildir gelin birlikte inceleyelim.

Manipülasyon kelime anlamıyla bir kişinin ya da grubun durumunu kontrol etmek amacıyla yalan söyleme, yanlış bilgi yayma, baskı gibi yöntemlerle tavır ve davranış değişimi sağlamaktır. Amaç kişinin ya da grubun duygularını, düşüncelerini, hareketlerini değiştirmeyi amaçlamaktır. 

Bazen bizler de ikili ilişkilerimizde ya da bir arkadaş grubu içerisinde manipüle edilip edilmediğimizi bilmek isteriz. Çünkü manipüle sinsi ve kötü bir silahtır bunu anlayabilmek kimi zaman zorlaşabilir. 

Peki manipüleyi anlamak mümkün müdür? Elbette mümkündür. 

 

  1. Manipüle edilen kişi duygularının asla anlaşılmadığını hisseder. Manipüle eden kişi sürekli olarak suçlayıcı bir tavır içinde olduğu için, edilen kişi asla anlaşılmadığını, karşısındaki kişiye ulaşamadığını hisseder.
  2. Hep üzgün ve mutsuz olursunuz. O kişiyle ya da grupla görüşünce mutsuzluk hissedersiniz. İçinizde açıklayamadığınız bir hüzün olur. 
  3. Haklı olsanız bile karşı taraftan özür dilemeye başlarsınız. Karşı taraftan bir türlü neden özür dilediğinizi anlamadan sürekli olarak tartışmalarda siz özür dilemeye başlamışsınızdır. 
  4. Onla ya da onlarla bir tartışmaya bile girmek istemezsiniz çünkü bilirsiniz ki tartışmalarda sizi susturup laflarınızı bölecekler ve asla tartışma adabına göre tartışmayacaklardır. 
  5. Açıktan (doğrudan) ya da kapalı (dolaylı) olarak size hakaret edilmesi, aşağılayıcı sözler kullanılması, beceriksizliğinizle alakalı yargılanmanız gibi durumlar artık normaliniz olmuştur.

 

Daha birçok örnekle bunlar çoğaltılabilir ancak özetle hepsinin tek bir ortak noktası var; o ortamda ya da ilişkide mutlu değilseniz kaçın… İnsanların birçoğu manipülasyona uğradığını fark eder. Bunu fark etmek o kadar imkansız değildir. Manipüle eden insanlar çok zeki insanlar da değildir. Sadece biz buna kendimize rağmen alışırız ya da alışmayız durum bundan ibarettir. Değişir mi değişmez mi gibi düşüncelerle zamanımızı sadece çöp ederiz. Emeklerimizi düşünerek o ilişkiye bunu yakıştırmak istemeyiz. Hatta belki önceden çok sağlıklı bir ilişki çeşidinden bile dönmüş olabilir böyle bir ilişkiye bunu bile düşünürüz. Ancak ne yazık ki manipülasyon ciddi bir şeydir ve değişmez. 

Diğer insanların duygu ve düşüncelerine saygılı olmalıyız, kendimize dönmeli ve en çok kendi ihtiyaçlarımızı dinlemeliyiz. 

Eğer bir döngüdeysek ve o döngüden çıkamıyorsak yardım almaktan çekinmeyin. 

 

 

Psikolog Berin DOĞAN 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57