EVLİLİKTE BİREYSEL SINIRLAR NEDEN ÖNEMLİ?

EVLİLİKTE BİREYSEL SINIRLAR NEDEN ÖNEMLİ?

EVLİLİKTE BİREYSEL SINIRLAR NEDEN ÖNEMLİ?

EVLİLİKTE BİREYSEL SINIRLAR NEDEN ÖNEMLİ?

Evlilik dediğimiz kavram ‘ben ‘olmaktan çıkıp ‘biz’ olmaya geçmek için attığımız bir adım diyebiliriz. Biz olmak sağlıklı bir evlilik için olmazsa olmaz kavramlardan biridir aslında. Ama hayatımızın her alanında olduğu gibi evlilik müessesinde de kişisel sınırlar oluşturmak ve bunları koruyabilmek önemli bir noktada yer almaktadır. Çünkü ‘biz’ olabilmek için önce ‘ben’ olmak gerekir. Kendi kararlarını alabilen, kendiyle güzel vakit geçirebilen, kendi kendine yetebilen kişiler biz oldukları zaman daha keyifli ve sağlıklı bir beraberlik sürme eğiliminde olurlar.

Sağlıklı bir ilişkinin temelinde elbette çok fazla şey vardır. Bunlardan biri de aslında kişisel sınırlar diyebiliriz. Kişisel sınırlar bir bireyin hem kendini hem de karşısındaki partnerini koruma, konumlandırma ve saygı duyma noktasında destekler genel anlamda.  Bir ilişkinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için kişisel sınırlara her zaman ihtiyaç vardır.

Peki nedir bu kişisel sınırlar?

-        Yalnız kalma isteği. İnsan olarak bazen kendi kendimize baş başa kalmak ilgi çekici gelebiliyor. Eşler arasında yalnız kalma isteği genel anlamda ‘sen beni sevmiyorsun ‘  ya da ‘ benimle vakit geçirmek istemiyorsun’ gibi anlaşılsa da bu son derece insani bir ihtiyaçtır. Yalnız kalma ihtiyacı ya da isteğini ortak bir noktada belirleyerek hem kendimize hem de eşimize bu alanı açmak her iki tarafa da iyi gelecek ve sonrasında daha kaliteli bir iletişim kurmamıza yardımcı olacaktır.

-        Kendine zaman ayırma ya da bireysel bir etkinlikte bulunma isteği. Bu durum genel anlamda eşler arasında çatışmalara neden olan bir durum diyebiliriz. Yukarıda biz olma durumdan ve bunun öneminden bahsetmiştim fakat biz olmak için önce ben olmak gerekir. Ben olabilmek için de bireyin kendine zaman ayırması kendini tanıması ve kendi kendine yetebilmesi durumundan bahsetmişim. Bu durum burada devreye giriyor aslında. Eşlerden her ikisinin de kendine zaman ayırabilecek alanların olması, tek yaptıkları bir hobi edinmeleri ilişkiyi besleyen bir durumdur.  Birey kendine zaman ayırdığı zaman; özlem, konuşma ya da paylaşımda bulunma isteği artar partnerine karşı ve elbette bu da ilişkiyi daha sağlıklı hale getiren bir durumdur.

-        Ev işlerinde de sınırlar oldukça önemlidir. Eşimiz ve biz de dâhil hayatta kimse mükemmel değildir ve her şeye aynı anda yetişemez. Ev işleri de buna dâhildir elbette. Ev işlerinin planlanması, görev ve sorumlulukların paylaşılması kişisel sınırlar noktasında oldukça önemlidir.

-        Ev, iş ya da herhangi bir ortak karar alınabilecek durumlar karşısında ortak karar alırken bu kararlarda da partnerlerin sınırlarını belirlemesi önemlidir.

 

Bu sınırlar korunduğu ve karşılıklı saygı çerçevesinde yaklaşıldığı sürece sağlıklı bir ilişkiden söz etmek mümkündür.  Sınırların ihlali karşısında da yapıcı çözümler bulunarak bu tarz durumları ekarte edebilir hale gelebiliriz.

İlişkinizde eğer bu ve benzeri sınırlar yoksa ve koymakta zorlanıyorsanız ya da bu sınırlar ilişkide çatışmalara neden oluyorsa bir uzmana danışabilirsiniz.

Psikolog

Pakize Beyza ÖZPINAR

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57