VAJINISMUS TEDAVİSİ NASIL OLUR?

VAJINISMUS TEDAVİSİ NASIL OLUR?

VAJINISMUS TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Vajinismus Nedir?

Vajinismus; vajinada bulunan kaslarda istemsiz oluşan kasılmalar sonucu, cinsel ilişkinin ağrılı olmasina ya da cinsel ilişkiye girememeye sebebiyet veren bir cinsel işlev bozukluğudur. Kasılmalar yalnızca vajinada bulunan kaslarda değil, ayni zamanda bacaklarda ve tüm beden kaslarında da meydana gelebilmektedir. İlişki sırasında bacakları kapatma, ilişkiye giremeyeceğine dair korkular da bu duruma eşlik eder. Vajinaya, penis dışında parmak ya da herhangi bir objenin girişi de ayni şekilde zorlayıcı olmaktadır. Bu yüzden jinekolojik muayenelerden kaçınma da hastalarda sıklıkla rastlanan bir durumdur. Yapısal bozukluklar ve diğer fiziksel anormallikler bu durumun dışındadır. Genel olarak belirtileri; birleşme sırasında vajinaya girişte zorluk, giriş sırasında vulvovajina ya da pelviste ağrı, ağrı duymayla alakalı olarak korku ve endişe hissetme, giriş sırasında pelvis tabanındaki kasları germe ya da sıkma ve belirtilerin en az altı aydır devam ediyor olması sıralanabilir.

Vajinismus’un Nedenleri Nelerdir?

Nedenleri henüz tam olarak bilinememekle beraber, kültürel, sosyal, psikolojik ve fizyolojik etkenlerin biri ya da birkaç tanesi vajinismusun ortaya çıkmasında etkin rol oynamaktadır. Geçmişte yaşanan cinsel taciz öyküleri ve baskıcı bir topumda yasamak, cinsellikle ilgili çevreden duyulan yalan yanlış bilgiler, ebeveynlerin cinsel ilişkisine şahit olmak gibi durumlar, kişinin cinsel organını ve vücudunu tanımaması ve başaramama korkusu vajinismusun psikolojik ve kültürel sebeplerine örnek olarak gösterilebilir. 

Vajinismus, ilk cinsel deneyimde ortaya çıkmışsa buna birincil, yani yasam boyu vajinismus adi verilmektedir. İkincil vajinismus olarak adlandırılan durumda  ise bireyin cinsel ilişkiye zorlanmadan ve rahatsızlık yasamadan girebildiği, fobik belirtiler göstermediği bir dönem vardır, sorun sonradan ortaya çıkmaktadır. Özellikle belli başlı toplumlarda yaygın rastlanan bir cinsel işlev bozukluğu olmakla beraber, tedaviye başvurmaktan çekinildiği için gözden kaçırılabilmektedir. 

Vajinismusun genel olarak diğer psikolojik rahatsızlıklarla beraber görülme oranının yüksek olduğu bilinmektedir. Özellikle anksiyete, orta düzeyde depresyon ve uyum bozukluğu vajinismusa eşlik edebilmektedir. 

Vajinismusun Tedavisi Nasıl Olur?

Vajinismusun tedavisinde çeşitli yaklaşımlar birlikte uygulanabilmektedir ve tam anlamıyla tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Öncelikle kişinin problemi kabul etmesi yani durumla yüzleşmesi tedavinin ilk aşamasıdır. Sonrasında; fobi yaratan durumlar, olumsuz inanışlar, ağrı korkusu ve endişe gibi psikolojik problemler BDT (Bilişsel davranışçı Terapi) ve cinsel terapi yoluyla giderilir.

 Bu süreçte özellikle evli çiftlerde partnerlere de belli başlı sorumluluklar düşmektedir. Esle beraber uyum içinde olmak, vajinismusu partneri istememe ya da reddetme olarak algılamamak, cinselliği yalnızca çocuk yapmak için bir araç olarak görmemek ve vajinismusu olan kişinin tedavi olmaya yönelik kararına destekleyici ve cesaretlendirici bir tutum sergilemek çok önemlidir.

Vajinismus, kişide bir çeşit döngü yaşanmasına sebep olmaktadır. Kişi, vajinal jenerasyon korkusu yasar, sonrasında istemsiz kas spazmları baslar, bu da ağrıya sebep olur ve kişinin ruhsal durumuna göre utanma duygusu ve anksiyete meydana gelebilir. Kişi, bu duygulardan dolayı cinsel ilişkiden ve jinekolojik muayeneden kaçınmaya baslar, bu da ilişkide bozulmalara ve jinekolojik tedavinin aksamasına sebep olur, dolayısıyla tekrar vajinal penetrasyon korkusu yaşanmaya baslar. BDT ve cinsel terapi, kişinin zihnindeki bu döngünün kırılmasına yardımcı olur. 

-----------------------------------------------------

Vajinismus tedavisi için bize ulaşabilirsiniz.

Adres: Ferit Pasa Mah. Nisantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

konya vajinismus, vajinismus tedavisi,

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57