KABIZLIKTA BESLENME NASIL OLMALI?

KABIZLIKTA BESLENME NASIL OLMALI?

KABIZLIKTA BESLENME NASIL OLMALI?

KABIZLIĞIN BESLENME İLE TEDAVİSİNDE 8 ÖNEMLİ KURAL

Kabızlık (konstipasyon) , bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla beraber haftada 3 ya da daha az dışkılama durumu ile oluşan bir bağırsak problemidir. Kabızlıkta , dışkılama güçlüğü, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi belirtiler ile  kendini gösterebilir. Peki ,neden artık her insan kabızlık sorununu daha sik yaşıyor?

İnsanların yasam koşulları, beslenme şekilleri, is hayatları bağlı stres faktörü ve   hatta kültürel  yeme alışkanlıkları bile bağırsak florasında değişikliğe sebep olduğu için her yas aralığında çok fazla kabızlık belirtileri görülebiliyor. Belirtiler giderek arttığı durumlarda kişinin yasam kalitesi olumsuz etkilendiği için hem ruhen hem fiziken daha fazla zarar veriyor. Burada kişi kendi beslenmesini incelemeli ve kabızlığa yönelik beslenmeye dikkat etmelidir. Bu dönemde kişinin rahatlaması için beslenmesinde dikkat etmesi gereken 8 önemli kural var:

1.Günlük posa tüketimi arttırılmalı

Posalı besinler, dışkı hacmini ve dışkılama sayısını arttırarak kabızlığın belirtilerini azaltir.Beslenmenizde, mevsimine uygun posadan zengin kabuklu elma,armut,seftali, incir, ayva ya da kuru kayisi,kuru incir, kuru erik,hurma gibi meyve türlerini günlük 2 porsiyon tüketmeye özen gösterin.

 2.Sık beslenilmeli

Sindirimin düzenli  çalışması demek bağırsakların daha aktif olması demektir. Ana öğünler arasında konulan ara öğünler bağırsak çalışmasının devamlılığı için gerekir. Ara öğünlerde meyve-yoğurt ya da kuru meyve –yoğurt ikilisi bağırsaklar için güzel bir seçenek olabilir.

3.Probiyotik içeren besinler tüketilmeli

Probiyotik dediğimizde ise içerisinde bağırsak için faydalı bakteriler vardır ve bağırsak çalışmasını düzenler. Günlük beslenmenizde 2 porsiyon probiyotikten zengin yoğurt ve kefir tüketimi bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

4.Rafine(islenmiş) ürünler tüketilmemeli

Ulaşılması kolay ve tüketim açısından pratik olan rafine ve paketli ürünler, bağırsaktaki bakteri dengesini bozarak, kötü bakterilerin artısına sebep olur. Beslenmenizden islenmiş ürünleri çıkarmalı ve yerine tam tahıllı besinlere yer vermelisiniz.

 5.Kafein tüketimi azaltılmalı

Kafein,  diski içerisindeki sıvıyı çeker ve diski katileştiği için kabızlığa zemin hazırlar. Beslenmede tüketilen kafein minimum seviyeye düşürülmelidir.

 

6.Günlük düzenli aralıklarla su tüketilmeli

Düzenli su tüketimi bağırsakların düzenli çalışması için önemlidir. Burada anlık susayınca ya da birden

fazla su içmek yerine düzenli ve az içmek bağırsak hareketleri için daha sağlıklıdır. Su içmek, dışkıyı yumuşatarak kabızlığın azalmasını da sağlar.

 

7.Bu dönemde bitki çayı tüketilebilir

Kabızlığın belirtilerine bağlı şişkinlik ve gaz sincisini azaltmak için günde 1-2 fincan rezene, papatya  ve ıhlamur çayı içilebilir.

8.Düzenli hareket edilmeli

. Genel olarak kişinin yapabileceği düzenli  bir egzersiz ,bağırsakların hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kabızlığın oluşmasını azaltir.Besinleri sindirmek için vücudunuza zaman tanıyarak yemekten ortalama 1 saat sonra hafif tempolu bir yürüyüş yapabilirsiniz.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57