DEPRESYONDA OLAN BİRİSİNE SÖYLENMEMESİ GEREKEN 5 ŞEY

DEPRESYONDA OLAN BİRİSİNE SÖYLENMEMESİ GEREKEN 5 ŞEY

 DEPRESYONDA OLAN BİRİSİNE SÖYLENMEMESİ GEREKEN 5 ŞEY

                       DEPRESYONDA OLAN BİRİSİNE SÖYLENMEMESİ GEREKEN 5 ŞEY

 

Depresyon hepimizin bildiği üzere kişinin fazlaca mutsuz olma hali, hayattan keyif alamaması, intihar düşünceleri, geleceğe dair herhangi bir umut besleyememe durumu olarak kısaca tanımlanabilir. Aşağı yukarı hepimiz depresif olma durumunu tatmışızdır hayatta. Ancak depresyon dediğimiz durum tamamen depresif olmaktan daha farklı bir hastalık boyutudur. Depresyon hafife alınmayacak kadar ciddi bir hastalıktır. Toplumda yaklaşık %3-5 arasında görülür. Etrafınızda bu hastalığı yaşayan insanlar var ise nasıl yaklaşacağınızı bilmek önemlidir.

Psikolojik rahatsızlıklarda kişi çevresinin yaklaşımlarından ve davranışlarından direk olarak etkilenmeye çok meyillidir. Bu sebeple davranış kalıplarımızı bu durumu yaşayan insanların içinde bulunduğu ruh haline göre şekillendirebilirsek yapıcı bir iletişimin ve sosyal desteğin önünü açmış oluruz. Depresyonda olan bir insana ne söylenmesi gerektiğinden ziyade öncelikle ne söylemememiz gerektiğini bilmemiz daha fazla önem arz eder.

Depresyonda olan birisine söylenmemesi gereken 5 şey nedir?

 

1)     “Her şeyin var niye mutsuzsun.” Bu cümle depresyon hastasının içine atılan bir ok gibidir. Yanan alevli oku kalbine saplarsınız. Bu cümleden kaçınmanız gerekir. Şöyle ki depresyon insan seçmez. Kişinin ekonomik durumu, psikososyal durumu, çevresi, yaşantısı ne olursa olsun en zengininden en fakirine, en ailesi sağlıklısından en sağlıksızına herkeste olabilecek bir durum olduğunu unutmayalım.

2)     “Dikkat çekmek için yapıyorsun.” Depresyon dikkat çekme aracı değildir. Kişi ilgileri üzerine çekmek adına kendi yaşamına son verme düşüncelerine girmez. Gerçekten hayatından mutsuzdur o insan. Bunu söylemek problemi daha da büyütmenize sebebiyet verir.

3)     “Kalkıp çalışsan geçer.” Depresyon hastalığı kişinin hayatını öyle bir kıskaç altına alır ki kişi kendi varlığından bile utanç duyarken çalışmak ve bir şeyler üretmek adına harekete geçemezken bu hastalığın geçmesini sadece kalkıp bir şeyler yapmasına bağlamak yapılacak en büyük hatadır.

4)     “Benim depresyona girme lüksüm yok seninki lüks.” Depresyonu yaşamayan bilmez. Bu hastalık bir lüks değildir. Kişi her ne kadar yoğun olsa da bu hastalık gelip bulabilir. Bunu söylemek o kişiyi iyileştirmeyi bırakın daha da dibe çökertecektir.

5)     “Ben de depresyondayım.” Hayır değilsiniz. Depresyon kıyaslanacak bir duygu durumu değildir. Herkesin kendisine has deneyimleri vardır. Elbette deneyimlerinizi aktarabilirsiniz ancak bu kişiye ufuk açmalı kıyas yarışına sokmamalıdır. Kim daha kötü olayına girmemelisiniz.

 

Bu sözler depresyonda olan kişiyi daha da dibe çökertir. Depresyon sizden anlayış bekler, destek bekler, sevilme bekler. Bunları vermeniz o kişiye iyi gelecektir. Onun dışında bu gibi sözcükler ve cümleler asla kullanılmamalıdır. Depresyon ciddi bir hastalıktır. Kişinin dikkat çekmek ya da sorumluluklarından kaçmak için ürettiği bir ruh hali değildir. Bunların göz önünde bulundurulup öyle ele alınması gerekir.

 

 

Psikolog Berin DOĞAN

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57