SAĞLIKLI BİR İLİŞKİDE MİYİM?

SAĞLIKLI BİR İLİŞKİDE MİYİM?

SAĞLIKLI BİR İLİŞKİDE MİYİM?

SAĞLIKLI BİR İLİŞKİDE MİYİM?

Romantik ilişkiler bireyleri hem ruhsal hem de bedensel olarak besleyen sistemlerdir. Çift ilişkilerine baktığımızda sağlıklı bir döngüde olmak ilişkiden alınan doyumu arttırır ve elbette bireysel olarak yaşam kalitesine de önemli etkisi bulunmaktadır.

Peki nedir bu sağlıklı ilişki?

Bireylerin birbirine güvenli bağlandığı, farklılıkların tölere edilebildiği, ilişkiye ve kişisel alana saygının olduğu, çiftlerin birbirine anlayışla yaklaştığı, ilişki içerisindeki pürüzlerin çözüm odaklı ilerlediği ilişki türleridir. Bu ilişki hemen bir anda oluşmaz, inşa edilmesi gerekir. Bu sürede her iki bireyin de çaba sarf etmesi ve bazı noktalara dikkat etmesi ilişkinin daha kaliteli hale gelemsine yardımcı olur ve ilişki güçlenir.

Sağlıklı bir ilişki inşa edilirken bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Bunlar;

1.     Güven: sağlıklı bir ilişki döngüsünün mihenk taşı denebilir. Bireylerin ilişki içerisinde hem kendilerine hem de birbirlerine güvenmeleri o ilişkiyi her zaman daha yukarı taşıyan bir unsurdur.

2.     Saygı: ilişki bir savaş alanı değildir. Amaç karşıdakini ezmek, yenmek, üstün gelmek hiç değildir. Partnere anlayışla, saygıyla ve hoşgörü ile yaklaşmak her zaman ilişkiyi daha sağlıklı hale getirme yolunda atılan adımlardan biridir.

3.     İletişim: eşlerin kendini rahat ifade edebildiği, duygularını açabildiği, sorunlar üzerinde uzlaşmacı bir şekilde konuşabildikleri bir iletişim türü geliştirmek, bireylerin hem kendini daha iyi hissetmesine hem de ilişkide daha özgüvenli olmalarına yardımcı olur. İlişki içerisinde doğru iletişim yöntemleri kullanılmıyorsa zaman içerisinde çiftler birbirinden uzaklaşmaya ve sorunlarla tek başlarına başa çıkmaya başlayacaktır. Burada da sağlıklı bir ilişkiden söz etmek mümkün değildir.

4.     Ortak Beklentiler: eş ile birlikte ortak bir hayat kurabilmek her zaman çok kolay olmayabiliyor. Ortak beklenti aslında ait olma ihtiyacının bir çıktısı denebilir. Bireyin en büyük ihtiyaçlarından biri de ait olmaktır. İlişkide aitlik duygusunu pekiştirmek için de ortak hedefler, planlar, beklentiler oluşturmak gerekmektedir. Ortak belirlenen beklentiler doğrulusunda her iki tarafında bunun için çaba göstermesi ilişkiyi daha kaliteli hale getirecektir.

5.     Dinlemek: iletişim sırasında önyargısız, açık aramadan ya da sıra beklemeden gerçekten anlamak için dinlemek oldukça önemlidir. O esnada kendi söyleyeceğiniz cevabı düşünmek ya da kendinizi savunmaya çalışmak yerine, partnerin duygularını anlamaya ve yorumlamaya çalışarak dinlendiğinde sağlıklı iletişimin kapılarını aralamışız anlamına gelir.

 

Psikolog/ Aile Danışmanı

Pakize Beyza ÖZPINAR

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57