DUYGUSAL YEMEYİ AZALTMANIN 3 YOLU

 DUYGUSAL YEMEYİ AZALTMANIN 3 YOLU

 DUYGUSAL YEMEYİ AZALTMANIN 3 YOLU

                                                    DUYGUSAL YEMEYİ AZALTMANIN 3 YOLU

Duygusal yeme, duygusal değişimlerin dışarı yansıtılamadığı taktirde vücudun yeme isteğinin artması ile ortaya çıkan bir durumdur.Bu fazla yeme durumu kontrol edilemediği taktirde ataklara dönüşerek düzenli olarak ortaya çıkar. Her birey dönem dönem duygusal yeme yaşasa da bunların düzenli olması duygusal yeme problemini oluşturur.Bu dönemde yapılacak 3 adım bu atakları azaltacaktır;

1-Hangi duygunun duygusal yemenizi tetiklediğini bulun

Öfke, üzüntü, stres, sinir…hangi duygunuz yeme isteğinizi arttırıyor? Yaşadığınız sınav stresi mi, birine duyduğunuz öfke mi, uzun süredir yaşadığınız üzüntü mü, kilo probleminden dolayı kısıtlanmışlık hissi mi… her bir duyguyu dışarı vuramadığınız taktirde stres hormonunuz artarak yeme isteğinizi arttırır.Bu yüzden önce hangi duygunun tetiklediği bulunmalı ve eğer kontrol edemiyorsak bu duyguyu bir psikologdan destek almayı düşünmeliyiz.

2-Yeme isteğiniz arttığında odak değiştirin

Öncelikli olarak yeme isteğiniz, şekeriniz düştüğü için ya da gerçekten aç olduğunuz için artmış olabilir. Önce bu durumu çözümlemeli ve ana öğünleri geçiştirmek yerine ana öğün yapmalısınız.Vücutta ortalama 20 dk da tokluk hissi oluştuğu için hızlı yemek yerine 20 dk kuralını uygulayabilir ya da sofra başında vakit geçirebilirsiniz.Daha sonrasında halen yeme isteğiniz var ise yemeğe kolay ulaşılabilecek mutfak yerine alanı değiştirin ve kendinizi oyalayacak bir uğraş bulun.Odak değiştirmek , odağınızı yemek ya da atıştırmalıklardan uzak tutacaktır.

3-Hareket etmek açlık-tokluk dengenizi sağlar

Yoga gibi , vücudu dinginleştiren egzersizler iştah kontrolünü sağlayabilmektedir.Sevdiğiniz bir egzersizle uğraşmak tenis, yürüyüş , yüzme gibi stres hormonunuzu azaltacak ve iştah kontrolünüzü de dengeleyecektir.

Unutmayın;duygusal yeme sadece beslenme ya da sadece terapi alarak düzelecek bir durum değildir, ruh ve bedenin bir bütün olduğunu varsayarsak ikisini de aynı anda destekleyerek bu problemi düzeltebilirsiniz.

 

Diyetisyen

Hatice Altunsoy

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57