Eşler Arasında İletişim Kurmayı Kolaylaştıracak 5 Yöntem

Eşler Arasında İletişim Kurmayı Kolaylaştıracak 5 Yöntem

Eşler Arasında İletişim Kurmayı Kolaylaştıracak 5 Yöntem

                                 Eşler Arasında İletişim Kurmayı Kolaylaştıracak 5 Yöntem

 

Eşler arasında kimi zaman iletişim dili zayıflamakta kimi zaman artmaktadır. İki insanın farklı ailelerden gelip aynı çatı altında birleşip aynı dili konuşabilmeleri ne yazık ki her zaman mümkün olmamaktadır. Evlilik yürütebilmesi kimi zaman zor bir süreç kimi zaman çok kolay bir süreçtir. Ancak bu süreçle alakalı en temel bir kavram söyleyecek olsaydık muhtemelen ‘çaba’ derdik. Bu kavram insan hayatının her alanında olduğu gibi ilişkilerinde de önemli bir yere sahiptir. Çabalamadan ne yazık ki evlilikler devamlılığını sağlayamaz. Çaba her iki taraf için de geliştirilmesi gereken, devamlılığa oturması gereken bir durumdur. Bu sayede evlilikleri düzenle devam ettirebilmek mümkün hale gelir.

Eşler arasında iletişim dengesini sağlayabilmek adına yapabileceğimiz ufak gibi görünen ama çok şey ifade eden noktalara birlikte göz atalım.

1)     Eşler arasında saklı gizli olmadan açık ve şeffaf bir şekilde paylaşılan duygular, olaylar olmalıdır. Eşler birbirlerine bu dünyadaki herkesten daha yakın olabilmelidir. Bu sebeple kendimizdeki durumları saklamak oldukça yanlış bir iletişim şekli olacaktır. Duygularımızı, düşüncelerimizi, başımıza gelen olayları eşler birbirinden gizlememeli ve olabildiğince şeffaf ve açık şekilde bunları birbirine anlatmalıdır.

2)     Trip atmamak. Trip, küslük, yatak ayırma bunlar evlilik içerisinde asla olmaması gereken tepkilerdir. Elbette canımızı sıkan bir durum olduğunda tepkimizi göstereceğiz ancak uzun süreli küslükler ya da yatak ayırmalar asla olmamalı bunun yerine verimli bir şekilde tartışarak probleme çözüm odaklı yaklaşabilmemiz gerekir.

3)     Eşler birbirlerine dünyada sanki tekmiş gibi davranmalıdır. Bu sayede kişiler birbirleri için her zaman özel olduklarını bilecektir. Eşimize saygılı, özenli ve sevgi dolu yaklaşmamız eşimizin bize olan güvenini oldukça arttıracaktır. Dünyadaki tek kadın/erkek oymuş gibi duygusal açıdan eşimizi beslemeliyiz. Bu oldukça basit şekilde gündelik hayatımızdaki tutumlarımızın içine entegre edilebilir. Örneğin gün içinde durduk yere seni seviyorum diye mesaj atmak ya da sevdiği bir çikolata bile olabilir onu hiç beklemediği bir anda almak gibi.

4)     Ne olursa olsun arkasında olacağımızı eşimize belli etmek. Bu oldukça önemli bir konudur. Ne olursa olsun zorlukları birlikte aşacağız hislerini eşimize aktarabilmek aramızdaki güven ve sevgi duvarını yenileyecektir.

5)     İhtiyaçlarını göz ardı etmeden karşılayabilmek. Bu hem fiziksel ihtiyaçlar hem de psikolojik ihtiyaçlar olabilir. Eşler birbirlerinin neye ihtiyacı olduğunu anlayıp onun için çaba gösterdiği andan itibaren o ihtiyaç tam olarak karşılanamasa bile bunun çabası ilişkiye oldukça pozitif yönde yansıyacaktır. Buna dikkat edip eşimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzerine gayret geliştirmemiz bizi daha sağlıklı iletişime götürecektir.

 

Unutmayalım eşimizin mutsuzluğu eşittir bizim mutsuzluğumuz demektir. İlişkiler savaş alanı değildir. İlişkiler kişilerin karşılıklı sağlıklı doyumlar aldığı alanlardır. Eğer eşimiz mutsuz ise biz de zaman içinde mutsuz olmaya başlarız. Bu sebeple sağlıklı ilişkiler geliştirmek bizim doyum almamıza ve dolayısıyla mutlu olmamıza yol açacaktır.

 

Psikolog Berin DOĞAN

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57