KRONİK STRES NEDİR?

KRONİK STRES NEDİR?

KRONİK STRES NEDİR?

KRONİK STRES NEDİR?

Öncelikle stresin tanımını beraber bir yapalım. Stres; günlük hayatı olumsuz bir şekilde etkileyen ve olumsuz ruh halini beraberinde getiren bir rahatsızlık olarak bilinir. Stres seviyesinin çok yüksek olması beden ve ruh sağlığını aynı anda olumsuz olarak etkilemektedir.

Peki stresin kronik hale gelmesi ne anlama geliyor?

Kronik stres uzun ve şiddetli yaşadığımız stres durumudur diyebiliriz. Bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyen ve hastalıklara kapı aralayan durumlardır. Kronik stres yaşadığımız zamanlarda genellikle bedenimizde, ruhumuzda ve duygusal sistemimizde bazı değişimler fark etmeye başlarız.bu durumlar da hayat kalitemizi düşüren ve bizi sosyal hayattan soyutlayan bir durum haline gelebilir.

 Gelin bunları teker teker inceleyelim;

1; Bedensel belirtiler; kronik stres yaşadığımız süreçlerde bedenimizde fark etmiş olduğumuz durumlardır. Sürekli yaşanılan baş ağrısı, kaslarda sürekli gerginlik hissinin olması ya da vücutta gezen bir ağrı hissedilmesi, mide ağrıları veya spazmları, uykusuzluk- aşırı uykulu olma, iştahta azalma ya da iştahın açılması, diş gıcırdatma, gibi belirtileri burada saymak mümkün.

2; Duygusal belirtiler; stres seviyemizin yüksek olması duygusal anlamda da bizi yoran bir süreçtir. Bu alanda da aşırı kaygı, endişe, depresyon belirtileri, duygulara hakim olamama, asabiyet ya da öfke patlamaları gibi belirtiler söyleyebiliriz.

Bu belirtilerle başa çıkmak mümkün mü peki?

Elbette,  ilk önce stresin kaynağına inmek gerekiyor. Beni bu kadar strese sokan durum ne onu anlamak gerekiyor. Günlük hayatımızda strese neden olan durumları belirledikten sonra burada gücümüzü aşan bir durum varsa bir uzanmadan destek alabiliriz. Stresle başa çıkmada kullanılan en yaygın terapi yöntemlerinden ( EMDR, BDT gibi) yararlanabiliriz. Bunun haricinde elbette günlük yaşantımızı planlamak ve düzenlemek stresle baş etme noktasında büyük yardımcı. Bilinmezlik ve belirsizlik her zaman insanoğlunu korkutan ve kaygılandıran bir durum olmuştur. Planlı hareket etmek gün içerisinde yaşanılan stres durumunu dengelemeye yardımcı olacaktır.

Sağlıklı beslenme düzeni, uyku düzeninin tekrardan rezive edilmesi, yeni hobiler bulmak, egzersiz yapmak kronik stres ile baş etmede bizlere yardımcı olan şeylerden bazılarıdır diyebiliriz.

Psikolog

Pakize Beyza ÖZPINAR

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57