EYVAH OKULLAR AÇILIYOR!

EYVAH OKULLAR AÇILIYOR!

EYVAH OKULLAR AÇILIYOR!

EYVAH OKULLAR AÇILIYOR!

Uzun bir yaz dönemini geride bırakmış bulunmaktayız. Bu süre boyunca yeri geldi dinlendik yeri geldi gezdik ve genel olarak daha rahat ve özgür hareket ettiğimiz bir dönem geçirdik. Ama artık okullar açılıyor ve hem çocuklar hem de veliler tekrardan tempolu bir sürece başlıyorlar. Bu süre zarfında eğitim ve öğretim temposundan uzaklaşan çocuklar okulların açılmasıyla beraber bu tempo karşısında bazen zorlanabiliyorlar ve adaptasyon sorunu yaşayabiliyorlar.  Bu sürece uyum sağlamak bazen sandığımızdan daha zor olabiliyor. Hem bedensel hem de mental olarak bu adaptasyonu sağlamak gerekiyor.

Peki bu süreci nasıl kolay hale getirebiliriz?

-        Okullar açılmadan önce okul zamanındaki uyku düzenini oturtmaya çalışmak gerekiyor. Okul zamanındaki uyuma ve uyanma saatlerini ayarlamak ve en az 10 gün önceden bu düzene göre hareket etmek okulun ilk günlerini daha kolay atlatmaya yardımcı olacaktır.  Elbette burada ailelere büyük iş düşmekte.  Çocukları uyku düzenine teşvik etmeleri ve bu konuda iyi bir yönlendirme yapmaları gerekmektedir.

-        Yaz dönemi her açıdan daha rahat ve özgür geçirilen bir dönem. Ve bu özgürlükten çıkıp birden yoğun bir tempoya ayak uydurmak zor olabiliyor. Bunun için çocukları birden sıkı bir tempoya sokmak yerine, alıştırarak yavaş yavaş tempoyu arttırmak daha kolay olacaktır. Okullar açılmadan önce ufak ders tekrarları ya da kitap okuma ya da test çözme saatleri oluşturarak çocukların okul temposuna daha hızlı adapte olmaları sağlanabilir.

-        Okulun ilk günlerinde ya da uyum sürecinde veliler derslere odaklanmaktan ya da bunu sorgulamaktan ziyade sosyal ortamlara ve ya çocuğun arkadaş ilişkilerine odaklanarak bu sürecin daha az sancılı geçmesini sağlayabilir. Unutmayalım ki okul sadece derslerden ibaret değildir.  Okulun ilk haftasından ‘bugün hangi konuyu gördünüz?’diye bir sorgulamaya girmek yerine ‘ arkadaşlarınla neler yaptın? , hangi oyunu oynadınız?’ gibi sorular sorarak hem bizimle bir şeyler paylaşmasını sağlayabilir hem de okula daha hızlı adapte olmasını kolaylaştırabiliriz.

-        Bu süreçte ailenin çocuğu motive etmesi ve desteklemesi elbette çok önemli. Okula uyum sürecinde çocuğu bir şeylere zorlamak yerine daha ılımlı ve destekleyici yaklaşarak bu sürecin daha kolay geçmesini sağlayabiliriz. 

 

 

Bu süreçte uzun bir zaman geçmesine rağmen çocuk hala okula adapte olamadıysa ve hem öğrenci hem de veli okul konusunda çok fazla çatışma yaşıyorsa bir uzmandan destek almak önemli hale gelmektedir.

 

Psikolog

Pakize Beyza ÖZPINAR

 

 

 

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57