DUYGUSAL YORGUNLUK NEDİR?

DUYGUSAL YORGUNLUK NEDİR?

DUYGUSAL YORGUNLUK NEDİR?

DUYGUSAL YORGUNLUK NEDİR?

Hemen hemen herksin hayatının belirli bir döneminde yaşadığı bir durum hakkında konuşmak istiyorum sizlerle; duygusal yorgunluk…

Nedir bu duygusal yorgunluk gelin bir bakalım. Birikmiş duyguları omuzlarımızda taşımak da diyebiliriz. İş, aile ya da özel yaşantımızda yaşadığımız stres, üzüntü, kaygı ya da korku gibi duyguların zaman içerisinde birikip kronik hale gelmesi duygusal olarak tükenmeye yol açabilmektedir. Bu duruma tükenmişlik sendromu da diyebiliriz.

Bazı olaylar ya da durumlar karşısında yaşadığımız duyguları yok sayarak veya bastırmaya çalışarak zaman içerisinde bu durumun omuzlarımızdaki yükünü arttırmaya ve iyice zihinsel olarak yorulmaya başlarız.

Bu duygusal yorgunluğu kendimizde nasıl anlayabiliriz ya da bu durumun belirtileri nelerdir?

1.     Sürekli ümitsizlik hissine kapılma

2.     Özgünde düşüş yaşama

3.     Sürekli unutkanlık yaşama ya da dikkatin sürekli dağılması

4.     Hayal kurmada güçlük yaşama

5.     Zihinsel olarak sürekli yorgun hissetme ya da bir ağırlık varmış hissi

6.     Baş ağrısı, vücut ağrıları yaşama

7.     Enerji kaybı

8.     İştahsızlık ya da çok yemek yeme

9.     Tükenmişlik

10.  Motivasyon eksikliği, hiçbir şey yapmak istememe

 

 Bu ve buna benzer belirtiler gözlemlendiğinde duygusal yorgunluktan söz etmek mümkündür. Bu belirtiler günlük hayatı oldukça zorlaştıran ve kişinin hayatını devam ettirmesinde büyük güçlükler çıkaran belirtilerdir aslında baktığımızda.  Duygusal yorgunluğun yol açtığı birçok problemden de söz edebiliriz burada;

-        Öfke kontrolünde düşüş, çabuk öfkelenme,

-        Tahammül seviyesinin düşmesi,

-        Sosyal hayattan kendini soyutlama,

-        Düşük iş performansı,

-        Sürekli kaygılı ya da düşünceli görünme,

-        Gibi sonuçlarıyla karşılaşabiliriz çoğu zaman.

 

Bu süreçte duygularımızın farkında olmak, kendimize zaman ayırmak ve kendimizi tanımaya çalışmak bu durum ile başa çıkmamızı daha kolay hale getirebilir. Duygularımızın bizi değil bizim duygularımızı yönetmemiz ve bunun bilincinde olmamız sürecimizi kolaylaştıracaktır.

Duygusal yorgunluk yaşadığımız dönemlerde bir uzmandan destek almak ve profesyonel bir süreçle bununla başa çıkmaya çalışmak daha huzurlu bir hayat yaşama konusunda yardımcı olacaktır. Unutmayalım ki duygusal yorgunluk üstüne düşülmediği sürece ciddi psikolojik ve fiziksel problemlere alt yapı oluşturabilir.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57