ÜZÜNTÜ İLE BAŞA ÇIKABİLİR MİYİM?

ÜZÜNTÜ İLE BAŞA ÇIKABİLİR MİYİM?

ÜZÜNTÜ İLE BAŞA ÇIKABİLİR MİYİM?

ÜZÜNTÜ İLE BAŞA ÇIKABİLİR MİYİM?

Üzüntü ile baş etmen mümkün mü ve ya gerçekten baş etmek gerekiyor mu bunları değerlendirmeden önce üzüntünün ne olduğu anlayalım. Üzüntü dediğimiz duygu genellikle olumsuz bir durum ya da olay sonrasında hissettiğimiz duygulardan biridir. Aslında diğer duygular gibi üzüntü de normal bir duygudur ve olumsuz bir deneyimden sonra bu duyguyu hissetmek de normaldir, ama bu duyguya çoğu zaman yabancı kalabiliyoruz.  Her bireyin acıyla ya da üzüntüyle baş etme yöntemi ve onu tanımlama şekli farklıdır elbette. Burada ilk fark etmemiz gereken aslında üzüntünün de normal bir duygu ve hayatın bir parçası olduğunu kabul etmek diyebiliriz. Ama elbette bu acı ve üzüntüyle başa çıkabilmek her zaman çok da kolay olmayabiliyor.

Peki, ben bu duyguyla nasıl başa çıkabilirim?

Öncelikle üzüntünün temelini ve neyden kaynaklı olduğunu anlamak burada çok önemli.  Ben neye üzülüyorum?  Bu soruyu sormak gerekiyor ilk etapta.

Üzüntünün ve acının tanımını kendimize yaptıktan sonra yapmamız gereken şey bu duygu için kendimize biraz izin vermek. Üzüntü ya da diğer herhangi bir duyguyu bastırmak ya da yok saymak o anlık bizi tatmin etse de uzun vadede kendimizi daha kötü hissetmemize neden olmaktadır.  Freud ‘İfade edilmemiş duygular asla ölmez, sadece diri diri gömülür ve sonradan daha korkunç şekillerde tezahür ederler.’ der. Buradan şu sonuca varabiliriz, o an hissettiğim duyguyu kendi dilimde ifade etmem o duyguyla baş etmemi kolaylaştırıyor. Acı ve üzüntüyü herkesin ifade etme şekli farklıdır demiştik. En güzel ifade edebileceğimiz yöntemlerden biri; ağlamak. Üzüntü ve acı karşısında ağlamaktan çekinmemek gerekir.

Bu duygu bizleri çok zorladığı zaman sevdiğimiz insanlardan yardım istemekten çekinmemek gerekir. Arkadaş, aile, eş gibi duygusal bağımızın olduğu insanlardan bu süreçlerde yardım istemek baş etme mekanizmamızı güçlendiren bir durum diyebiliriz.

Üzüntüyle başa çıkmanın en güzel yollarından birinin de doğayla iç içe olmak olduğunu biliyor muydunuz? Doğayla temas halinde olmak duygu durumumuzu dengeleme noktasında bize oldukça yardımcı olan bir yöntem. Bedensel ve ruhsal olarak dingin hissedebileceğimiz bir alan oluşturmak üzüntü gibi olumsuz duygularla başa çıkmada oldukça önemli.

Öz şefkat elbette her duyguda olduğu gibi üzüntü ve acıda da oldukça önemli. İçinde bulunduğumuz durumu, sürecimizi, bedenimizi ve zihnimizi olduğu gibi kabul etmek işleri biraz daha kolaylaştıracaktır.

Üzüntüyü takıntı haline getirmemek bu duygu ya da olumsuz durumlarla başa çıkmamızı kolaylaştırır. Üzüntü hissedilmesi gereken bir duygu fakat sürekli buna odaklanır ve bu duyguya yoğunlaşırsak hayatımızda olan güzellikleri yok saymış ve aslında bize iyi gelecek şeyleri görmezden gelmiş oluruz ve sanki o an tüm hayatımız bu duygudan ibaretmiş gibi düşünmeye başlarız.

Ve elbette bu duygunun sonsuza kadar süremeyeceğinin farkında olmak baş etmemizi kolaylaştırır.

Unutmayalım ki üzüntü ve acı karşısında yalnız olmadığımızı bilmek ve profesyonel bir yardım almak bu süreci daha kolay atlatmakta bizlere yardımcı olacaktır.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57