Üniversiteye Gidecek Adaylara 5 Tavsiye

Üniversiteye Gidecek Adaylara 5 Tavsiye

Üniversiteye Gidecek Adaylara 5 Tavsiye

                                             Üniversiteye Gidecek Adaylara 5 Tavsiye

 

Üniversite tercihleri geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. Şimdi sonraki adım olarak üniversiteye geçiş ve uyum süreci var. Hayatımızın belirli aşamalarında dönüm noktaları ve zorlu süreçler yaşarız üniversite birçoğumuz için dönüm noktalarımızdan bir tanesidir. Kendi seçtiğimiz ve ilgi alanımızın yüksek olduğu mesleğin derslerini görmek, üniversiteli olmak gibi kavramlar bizleri heyecanlandırır. Bunun yanında hepimizin karakter özellikleri farklıdır. Kimimiz daha içine kapanık kimimiz daha sosyal kimimiz ise çekingen tavrılar içinde olabiliriz. Özellikle faklı bir şehrin tercih edilme oranının çok yüksek olduğu bu dönemlerde içine kapanık ve çekingen bireyler için üniversite ortamına adaptasyon göz korkutucu olabilir. Bu süreçte üniversite ve ortamı gözümüzü korkutacak kadar korkunç mudur? Adaptasyonu kolaylaştırmak için neler yapılabilir? Gelin birlikte inceleyelim.

1)     Üniversite sadece ders olarak görülecek bir alan değildir. Üniversite sosyal ortamlarda da çok aktif olmamız gereken, özellikle en sıkı bağların bu dönemde kurulduğu, işle alakalı network ağlarımızın genişletildiği, farklı bölümlerden ve meslek dallarından arkadaşlar edinebileceğimiz çok yönlü bir alandır. Bu alanı iyi kullanmak durumundayız. Dersimi alayım çekileyim formatında olursak ileride mesleğimizde evet çok başarılı olabiliriz ancak networkümüzü genişletemediğimizi gördükçe pişmanlık seviyemiz artabilir.

2)     Öğrenci topluluklarına sıkça katılım göstermek, üniversite sadece bize mesleğimizle alakalı bilgi yüklemesi yapmaz. Üniversite ayrıca bizim hobilerimizi de genişletebileceğimiz üstüne gelişebileceğimiz bir alan sunar. Mesela mühendislik öğrencisiyiz bu alanda öğrenci topluluklarına katıldık evet ama aynı zamanda sinemaya da alakamız var bu alanda da topluluğa katılmak kendi ilgi alanımızdaki farklı insanlarla tanışmaya ve ilgi alanımızı genişletmeye fırsat verir.

3)     Tek bir arkadaş edinmek yerine birçok arkadaş edinmek, bu belki birçok insanın yaptığı bir hata, tek bir arkadaş bulup sadece onunla takılmak sadece onunla paylaşım yapmak gibi bir hataya düşmemeliyiz. Tek bir arkadaş edinirsek ona bağımlı oluruz. Onunla aramız bozulduğunda ruh hali olarak çökmemek elde olmaz. Bu sebeple arkadaş ağımızı geniş tutmalıyız. Farklı farklı insanlarla ayrıca görüşmeli ilişkilerimizi devam ettirmeliyiz.

4)     Bulunduğumuz şehri en ince ayrıntısına kadar öğrenmeli, gezmeliyiz. Bulunduğumuz şehrin sadece belli kısımlarını değil her yerini bilmeli ve muhakkak her köşesini incelemeliyiz. Türkiye bu konuda çok bereketli bir ülke, neredeyse her şehrimiz tarihi bir doku barındırıyor, muhakkak bulunduğumuz şehri tanımalı, müzelerini, sanat galerilerini gezmeli, sosyal etkinliklerini takip etmeliyiz.

5)     Tabi ki öncelik dersler her zaman bunu göz ardı etmemeliyiz, hocalarla aramızı iyi tutmalı, sınıftan çekinmeden sorularımızı sorabilmeliyiz, lisenin devamı gibi üniversiteye gidersek ne yazık ki üniversite bize hiçbir şey katmayacaktır.

 

Umarım çok verimli, faydalı ve güzel geçen bir üniversite döneminiz olur. Kimseden çekinmeden yaşayacağınız farklı ufuklar kazanacağınız farklı hayat bakışları öğreneceğiniz bir hayat döneminiz olur. Tüm bunlara rağmen üstümdeki çekingenliği atamıyorum diyorsanız eğer bir uzmandan destek almanız en doğrusu olacaktır.

 

Psikolog Berin DOĞAN

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57