KENDİNE DAHA ÇOK GÜVENMENİ SAĞLAYACAK 5 İPUCU

KENDİNE DAHA ÇOK GÜVENMENİ SAĞLAYACAK 5 İPUCU

KENDİNE DAHA ÇOK GÜVENMENİ SAĞLAYACAK 5 İPUCU

KENDİNE DAHA ÇOK GÜVENMENİ SAĞLAYACAK 5 İPUCU

Özgüven dediğimiz durumun hepimiz için farklı bir tanımı olabilir ama ilk etapta genel olarak özgüveni açıklamak gerekirse eğer; kişinin kedine yönelik iyi duygular geliştirmesi ve sonuç olarak kendini iyi hissetmesi diyebiliriz.  Özgüven dediğimiz şey yaşamla daha kolay baş etmemizi ve zorluklara karşı dirençli olmamızı sağlayan bu konuda bizi destekleyen bir kavramdır aslında. 

Özgüven; kişinin kendini olduğu gibi kabul etmesi, kendine güven ve en önemlisi saygı duymasından geçiyor diyebiliriz.  O yüzden özgüven başkalarının ne düşündüğünden oldukça bağımsız bir kavramdır. Kendini tanıma sanatı olarak özetleyebiliriz.

Bu özgüven kavramı eksik olunca neler oluyor?

Öncelikle ebetteki kişinin hayatı kendine göre biriciktir ve ona göre değerlendirme yapmak gerekir. Fakat özgüven eksik olduğunda nelerle karşılaşabileceğimizi kabataslak anlatmak gerekirse;

-        Sosyal ortamlara girmekten kaçınma,

-        Kendini sürekli eksik ya da kusurlu görme, hissetme,

-        Sınır çizmekte zorlanma,

-        Aldığı kararlara güvenememe ya da sürekli onaylanma ihtiyacı hissetme,

 

Gibi sıkıntılarla karşılaşabilmekteyiz ve elbette bu belirtiler farklı noktalarda bizi olumsuz tetikleyebilmektedir.

 

Peki, kendinize karşı güveni nasıl arttırabilirsiniz?

 

1.     Gerçekçi olun; kendinizi başka insanlarla kıyaslamak, sürekli bir yarış halinde olmak özgüveninizi olumsuz etkileyen bir durumdur her zaman. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi herkesin hayatı kendinde göre biriciktir ve kimse ile şartlarınız, koşullarınız aynı olamaz.  Bunun farkında olup kendi şartlarınıza göre hareket etmek her zaman işinizi kolaylaştıran bir durumdur.

 

2.     Hayatınızı yönlendirin; hayatınızda ne eksikse ona yoğunlaşmak ve o eksik için elinizden geleni yapmak kendinize güveninizin artmasında yardımcı olacaktır.

 

 

3.     Erteleme davranışını ortadan kaldırın; ertelediğiniz her şey omuzlarınıza yük olmaya devam eder. Yapamama ya da başaramama düşüncesini arttırır ve haliyle kendinize güveninizi sarsar. O yüzden yapmanız gereken şeyler için bir an önce harekete geçmek gerekir.

 

4.     Olumlu düşünün; yaşadığınız olaylara karşı pozitif olmak, hayatta olumluya odaklanmak benlik saygısını arttıran bir durumdur. Olumlu bakmayı ihmal etmeyin.

 

 

5.     Kendinizle konuşun;  kendinizle konuşurken sürekli kendinizi eleştirmek ya da eksiklerinizi kendinize saymak yerine başarılarınıza, yeteneklerinize, olumlu yanlarınıza odaklanın. Unutmayın kimse mükemmel değildir, yanlışlarınız kadar doğrularınız, başarısızlarınız kadar başarılarınız vardır. Sizi siz yapan olumlu şeylere odaklandığınızda kendinize güveniniz artmaya başlar.

 

Konya Aile Danışmanlığı

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57