İLİŞKİDE GÜVEN

İLİŞKİDE GÜVEN

İLİŞKİDE GÜVEN

İLİŞKİDE GÜVEN

Sadece sevgi bir ilişki için yeterli midir? 

 

Bu sorunun cevabı sizin için de ‘hayır’ ise doğru yoldasınız. Elbette her ilişkinin dinamiği farklıdır yani o ilişkiyi besleyen şey ilişkiden ilişkiye değişen bir durumdur, fakat her ilişkide olmazsa olmaz kemik yapılar vardır ve bunlardan birisidir güven duygusu…

Bu yazımda güveni ele alacağız ve onun hakkında biraz konuşacağız. Hayatımızda kurduğumuz her ilişkide( ister romantik olsun ister ebeveyn çocuk veya arkadaş ilişkileri olsun ) ihtiyaç duyduğumuz olmazsa olmazların başında güven duygusu gelmektedir.  Peki, güven ne demek önce oradan başlayalım.

Güven, birine herhangi bir kaygı, kuşku ve tereddüt duymadan bağlanmak ve inanmaktır, kendini ona teslim edebilmektir. İnsanların bir arada yaşayabilmelerini ve ortak hareket edebilmelerini sağlayan en önemli unsurdur diyebiliriz aslında. 

İlişki halinde olduğumuz insana karşı duyulan güven hayatı elbette çok daha kolay kılan bir durumdur, ama güven hemen oluşabilen bir duygu değil tabi ki. Güven için zaman, sabır ve emek gereklidir.  Bir insana güvenebilmek için ilk önce karşımızdaki insanın bizi anlayabilecek olmasına ihtiyaç duyarız.  Bizi anladığı zaman ihtiyaçlarımızı doğru algılayacak ve ona göre hareket etmeye meyilli olacaktır. 

Güvenin olmadığı yerde de huzursuzlukların çıkması kaçınılmaz hale gelir. Sürekli diken üstünde olma, takip etme, şüphecilik gibi durumlarla karşılaşmak ilişkiyi yıpratır ve işin içinden çıkılmaz bir hale getirebilir. 

Kurduğum herhangi bir ilişkide güvensizlik olduğunu nasıl anlayabilirim?

Özel eşyaları kurcalamak,

Aşırı korumacı davranmak,

Ya da sürekli suçlayıcı ve ya eleştirel davranmak,

Yalnız hissetmek/hissettirmek,

Tepkisel davranmak,

Kıskançlığın rahatsız edici boyutlarda olması,

Gibi durumlar varsa karşımızdaki insanla olan ilişkimizi güven noktasında sorgulamak gerekebilir. 

Gerek ebeveynlerimizde gerekse partnerimizde çok sık karşılaştığımız bu davranışlar aslında ilişkide bir güven probleminin olduğunun bir işareti olabilir. 

 

Peki, bu güvensizlik neden olur?

Bunlardan ilki geçmiş hayatımızda yaşadığımız olumsuz deneyimler; travmalarımız, çocukken yaşadığımız ihmal ya da istismar, ya da kötü muamele yetişkinlik hayatımıza da yansımaktadır. 

İkincisi ise yalan söylemek; karşımızdaki insanın bize hangi sebepten olursa olsun yalan söylemesi ona karşı olan güvenimizi zedeler ve daha temkinli davranmamıza neden olur.

Üçüncüsü aldatılma; özellikle romantik ilişkilerde karşılaştığımız aldatılma elbette güveni zedeleyen temel olumsuz durumlardan biridir. 

Dördüncüsü ilgisizlik; ihmal edilen her ilişki ölmeye mahkûmdur.  İlişkinin temel taşlarından olan ilgi yoksa eğer o ilişkide güvensizlik baş vermeye başlar.

Ve sonuncusu tutarsız davranışlar; hayatımızda kurduğumuz tüm ilişkilerde karşımızdaki insanın ne yapacağını kestiremiyorsak bu noktada tedirgin olmamız çok normaldir. Güven aslında bunu sağlayan en önemli şeylerden biridir çünkü bir sonraki adımı da tahmin etmeyi kolaylaştırır. 

Tüm bunlar kurduğumuz ilişkilerde güvensizliği besleyen ve bizi zorlayan süreçlerdir. İlişkilerinizde bu gibi problemler varsa ve başa çıkamıyorsanız bir uzmandan destek almak gerekli hale gelmektedir. 

 

Psikolog Pakize Beyza ÖZPINAR

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57