FAZLA HASSAS İNSANLARIN 5 ÖZELLİĞİ

FAZLA HASSAS İNSANLARIN 5 ÖZELLİĞİ

FAZLA HASSAS İNSANLARIN 5 ÖZELLİĞİ

FAZLA HASSAS İNSANLARIN 5 ÖZELLİĞİ

Fazla hassas olan insanlar dünyayı diğer insanlardan farklı algılarlar. Aşırı hassaslık genel olarak toplumda olumsuz bir durum olarak algılanır fakat bu olumsuz bir durum değildir çoğu zaman. İçe kapanıklık ve her şeye alınma davranışı olarak bilinse de aşırı hassasiyetin içe kapanıkla çok bir alakası yoktur. Aşırı hassas olmak bir bozukluk, rahatsızlık, hastalık hali değildir elbette.  Son yapılan araştırmalara göre toplumun yüzde 25-30 u aşırı hassas olarak değerlendirilmektedir.

Aşırı hassasiyet elbette bizim genetik olarak getirdiğimiz özelliklerin yanı sıra  yaşam deneyimlerimiz ile de oldukça ilgilidir.

Günlük hayatımızın her diliminde aşırı hassasiyetle karşılaşabiliyoruz. Gelin aşırı hassas bir insanın özelliklerine birlikte bakalım:

1.     Duyguları daha derinden hissetme; bir olay karşısında oldukça derin ve yoğun duygular hissedebilir ve çok büyük tepkiler gösterebilirsiniz.

2.     Aşırı detaycı olma; ayrıntılarda boğulduğunuzu düşünebilirsiniz. Başkalarının hoşuna giden ve gitmeyen şeylerle çok fazla alakadar olabilirisiniz.

3.     Her şeyi üstüne alınma; hassas insanlar durumlara olduğundan daha büyük tepkiler verirler ve her şeyi kişisel algılama ve bu durumu sorgulama eğiliminde olurlar.

4.     Empati yeteneğinin çok olması: başkalarının duygu ve düşüncelerini çok fazla önemseme, onları sürekli anlamaya çalışma davranışı sergileyebilirsiniz. Sürekli insanları anlamaya çalışmaktan kaynaklı bazen çok yorgun hissedebilirisiniz.

5.     Şiddetin her türlüsüne büyük tepkiler verme; şiddet, korku içerikli filmleri izleme konusunda hassas olabilirisiniz. Bu görüntülere gereğinden fazla reaksiyon gösterip asla izleyemiyor olabilirisiniz

 

Tüm bunlara sahip olduğunuzu düşünüyorsanız aşırı hassas bir insan olabilirsiniz.

 

Aşırı hassas insanların karşılaştığı en büyük problemlerden biri beklentiye girmektir. Çünkü en ince ayrıntısına göre düşündüğünüz bir durumu ya da kişiye gösterdiğiniz ilgi alakayı kendiniz için de beklersiniz ve ya bu beklentiyi karşılayamadığınız zaman bu sizin üzerinize artı bir yük olarak kalabilir.

Bir diğeri ise başarısızlık duygusudur, başarısızlık aşırı hassas insanlar için ciddi sorunlara yol açabilir. Küçük hatalar için bile kendini hırpalayarak, kendinden şüphe duyarak ve takıntılı düşüncelere eğilim göstererek kendilerini yorarlar.

 

Aşırı hassas olma durumu kötü ya da yanlış bir durum değildir, bu aşamada kendinizi tanımanız ve kendi kişilik özelliklerimize uygun kararlar almak daha mutlu bir hayat sürmemize yardımcı olur.

Elbette aşırı hassas olmak bazen psikolojik sıkıntılara da yol açabilir. Böyle bir durumda da bir uzmandan destek almak faydalı olacaktır.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57