EVLİLİĞİMİN YARDIMA İHTİYACI VAR MI?

EVLİLİĞİMİN YARDIMA İHTİYACI VAR MI?

EVLİLİĞİMİN YARDIMA İHTİYACI VAR MI?

EVLİLİĞİMİN YARDIMA İHTİYACI VAR MI?

Sağlıklı bir evlilik süreci içinde inişler ve çıkışların olması aslında son derece normaldir. İster yeni ister uzun yıllar evli olunsun tartışmalar, anlaşılamayan noktalar elbette normal olarak karşıladığımız bir durumdur fakat yaşanılan anlaşmazlıklar ve tartışmalara bakış açıları ve onları değerlendirme şekilleri eşler arasında zaman içerisinde farklı sorunlara yol açabilmektedir.
Peki, bu sorunlar hangi noktaya gelirse bir terapiste başvurulması gerekir? Bu nokta genellikle kafaya takılan bir alandır, gelin bunlara bir bakalım.
-Şiddetli, sık ve artık çözüme kavuşamayan tartışmalar yaşanıyorsa;
Ne kadar tartışsak, bağırsak da çağırsak da sorunu çözemiyoruz dendiği zaman bir terapiste başvuru yapabilirsiniz. Çözüme kavuşmayan anlaşmazlıklar zaman içerisinde birikir ve önünüzde artık aşılamayan bir sorun kütlesi haline gelebilir.
-Hiç tartışma yaşamıyorsanız; Tartışmanın olmadığı yerlerde artık çözüme, eşimize ve ilişkiye dair bir inancınızın kalmadığına işaret olabilir.
-Birlikte kaliteli zaman geçirilmiyorsa; Sevgiyi ifade etmenin beş dili vardır ve bunlardan bir tanesi de eşinizle kaliteli zaman geçirmektir. Kaliteli zaman geçirmek eşinizle bağ kurmayı destekler. Eşinizden artık kaçmaya başladıysanız yani onunla yalnız kalmaktan, vakit geçirmekten kaçınıyorsanız bu noktada bir destek alınması gerekebilir.
-Evlilikte sır varsa; Evlilik ortak yürünmesi gereken bir yoldur. Evlilik sürecinde her şeyin açık ve dürüstçe ifade edilmesi gerekir. Eşlerden biri büyük ya da küçük yalanlar söylüyorsa ya da sır saklama eğilimindeyse bu noktada terapiye başlamak gerekebilir.
-Eşler arasında saygı kaybolduysa; Evliliği ayakta tutan en önemli dinamiklerden bir tanesi de saygıdır. Eşinizin sınırlarına, mahremiyetine, kendisine saygı göstermiyorsanız evlilikte çatlaklar oluşmaya başlar. Hem kendi sınırlarınıza, mahremiyetimize saygı göstermek hem de eşinize bu konularda saygılı olmak evliliği daha kaliteli hale getirecektir.
-Cinsellik azaldıysa; Eşler arasındaki kaliteli cinsel hayat iyi bir evliliğin temelidir. Cinsellik azaldığında ise bu evlilik temelden sarsılmış demektir. Cinsel hayatınız aksamaya başladıysa bu noktada destek alınabilir.
-Sürekli karşılıklı eleştiri varsa; Eşler arasında sürekli birbirlerinin hatasını arama, açığını bulma ya da durum ya da davranış karşısında eleştiri varsa, bu durum zaman içerisinde evliliğe zarar vermeye başlar.

-Evlilikte üçüncü kişiler varsa; Evlilik iki kişiden oluşur. Bu sürece üçüncü bir kişi dâhil olursa( eşlerden birinin annesi, babası, kardeşi gibi) evlilik birliği bozulmaya başlayabilir.

Yukarda bahsedilen maddeler evlilik sürecinde farklı sıkıntıların yaşanmasına yol açabilir. Eğer sizin de evliliğinizde yukarıdaki maddelerden bir ya da bir kaçı yaşanıyorsa ve artık üstesinden gelinmeyecek boyutta görüyorsanız bir çift terapisinden destek alabilirsiniz.

 

 

 

Konya Aile Danışmanlığı 
Psikolog Beyza Özpınar

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57