HAŞİMATO TROİDİ’ DE BESLENME NASIL OLMALI?

HAŞİMATO TROİDİ’ DE BESLENME NASIL OLMALI?

HAŞİMATO TROİDİ’ DE BESLENME NASIL OLMALI?

HAŞİMATO TROİDİ’ DE BESLENME NASIL OLMALI?

Otoimmun bir hastalık olan Haşimato Tiroidi, bağışıklık hücrelerinin troid bezlerine saldırması sonucu tiroit bezlerinin çalışması bozulabilir. Dikkat eksikliği, depresyon,
yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, ciltte kuruluk ve bağırsakların düzensiz çalışması ile karakterizedir. Haşimato Tiroidide asıl dikkat edilmesi gereken nokta hipotroidiyi (tiroit bezinin yetersiz çalışması) kontrol altına almaktır. Başta selenyum olmak üzere bakır, çinko ve demir seviyelerinin tiroit fonksiyonlarını etkilediği gösterilmiştir. Yetersizlik durumlarında takviye sağlanabilir. Haşimato Tiroidi tedavisinde Levotiroksin kullanılmaktadır. Levotiroksin dozunu doktorunuz ayarlamalıdır. Haşimato Tiroidi’ de kişinin metabolizma hızının yavaşlamasına ek olarak fazla enerji tüketimi ile kilo artışı görülebilmektedir. Kilo artışı kontrol edilmezse obezite ve beraberinde bir çok hastalık ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu noktada sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin önemine değinebiliriz.


Peki Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Tuz tüketimi azaltılmalı
  • Haftada en az 2 kez balık tüketilmeli (selenyumdan zengin). Hamsi ve sardalya gibi küçük balıkları tercih edebilirsiniz. 
  •  Yumurta, et gibi kaliteli protein kaynakları tüketilmeli.
  •  Tam tahıl ürünlerinin tüketimine özen gösterilmeli (B grup vitaminleri zengin).
  •  Haşimato Tiroidi’ de tüketilen lif miktarının arttırılması bağırsak fonksiyonlarını olumlu etkiler. Buna ek olarak yüksek protein, selenyum ve kalsiyum içeriği yüksek besinlerin tüketimi yararlıdır.
  • Guatrojenik besinlerin (brokoli, lahana, brüksel lahanası, ıspanak, mısır, şeftali, çilek, patates, böğürtlen, şalgam, yer fıstığı soya sütü ve soya bazlı ürünler) iyot emilimini engelleyerek tiroit bezlerinin çalışmasını baskıladığı düşünülmektedir. Bu besinlerin tüketimine dikkat edilmeli(haftada 1-2 kez).

Eliminasyon diyetlerinin Haşimato Tiroidi’ de tiroit fonksiyonlarını iyileştirmede etkili olduğu bilinmektedir. Ancak Eliminasyon diyetleri ciddi kısıtlama gerektirdiği için mineral ve vitamin eksiklerine neden olabilir. Diyet süreci uzman tarafından takip edilmeli ve kan değerleri incelenmelidir.

KONYA DİYETİSYEN 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57