Çocuklarda Sınırlar Neden Önemlidir?

Çocuklarda Sınırlar Neden Önemlidir?

Çocuklarda Sınırlar Neden Önemlidir?

Çocuklarda Sınırlar Neden Önemlidir?

Şüphesiz hepimiz çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmeyi isteriz fakat çocuklarımızı yetiştirirken ne kadar sınırlar koyuyoruz ve bu sınırlara biz ebeveynler olarak ne kadar uyuyoruz. Günümüz de artık ebeveynler için çocuklara sınır koymak zor geliyor. Çünkü çocuğun isteklerine hayır diyememek en önemli faktörlerin başında geliyor. Çocuğumun istediği olmazsa etkilenir mi ilişkilerimiz zarar görür mü benden soğuyabilir mi gibi sorular sınır koyma noktasında zorlayabiliyor. Fakat bu gibi sorular aslında önemsiz çünkü ebeveynlerin çocuklarına sınır koyması çocukların psikolojik gelişimleri için önemlidir.

Çocuk boş beyaz bir kağıt üstünde düşünülebiliriz ve hiç tanımadığı bilmediği bir yere geliyor yani dünyaya gözlerini açıyor. Ebeveynleri olarak bizlerin çocuklarımız için nelerin doğru nelerin yanlış olduğunu göstermek elbette ki sorumluluklarımız arasında yer alıyor. Çocukların algılarının açık ve öğrenmeye meraklı olduğu dönemlerde ellerinden tutmamız gerekiyor. Öncelikle sınır koymak sınırlandırmak çocuğun hareket alanını belirler. Sınır koyularak büyütülen çocuklar sosyal hayatta zorluk çekmezler. Toplumda neyin doğru neyin yanlış  olduğu bilinciyle hareket ederler. Bu bilinçle yetişen çocuk kendini kabul edilmiş hisseder. Ebeveynlerin çocukları için sınır koyması aslında çocukların davranışlarını şekillendirme de, bunun dışında sorumluluk alma kendini kontrol etme karar verme gibi önemli gelişim özelliklerinin desteklenmesini de sağlamaktadır.  Sınırların ne olduğu bilinciyle yetişen çocuk saygı duymayı öğrenir. Kendi görev ve sorumluluklarının ne olduğunu bilir.

Çocuklar için koyulacak sınırlara dikkat etmemiz gerekiyor. Örneğin; bizler de bu şekilde yetiştirildik diye çocuğumuza aynı  sınırlar koymamamız gerekiyor. Çocuklara koyulacak sınırlar çocukların yaşına uygun olmalı ve sınırlar anlaşılır bir dil ile anlatılmalı. Çocuğun sınırlara uyması dahilinde çocuk takdir edilmeli. Sınırlar dahilinde yetişen bir çocuğun daha güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57