Çocukları Ev İşlerine Neden Dahil Etmeliyiz?

Çocukları Ev İşlerine Neden Dahil Etmeliyiz?

Çocukları Ev İşlerine Neden Dahil Etmeliyiz?

Çocukları Ev İşlerine Neden Dahil Etmeliyiz?

Çocuklarımızı yetiştirirken genelde okula, ev ödevlerine daha çok zaman ayırmasını isteriz fakat bu çocuklarımızın gelişiminde yeterli mi bu ayrıntılara da bakmamız gerekiyor

Küçük yaşlarda çocuklara verilen ev işleri ya da beraber yapılan ev işleri aslında çocuklar için birçok noktada destekleyici olabiliyor. En temelde çocuk ev işlerine yardım ederken sorumluluk duygusunu kazanmış oluyor. Çocuk ev işlerine dahil olarak zorluklarla bir anlamda mücadele yetisi kazanmış oluyor, bağımsızlaşmalarında ev işlerine dahil olmak önemli. Ev içinde çocuk ev süpürme, çamaşır asma, ortalığı toparlama gibi konularda anne-babaya yardım edince, çocuk burada düzen alışkanlığı da edinmiş oluyor. Çocuk özgüvenini de geliştirmiş oluyor. Ev işlerine dahil olmanın çocuk açısından diğer önemli katkısı da çocuk aile üyelerine bağlılık hissediyor. Küçük yaşlarda çocukların ev işlerine dahil olması ilerleyen yaşlar için olumlu olacaktır. Çocuklar sürekli bizim sorumluluğumuzda yaşamayacaklar bu yüzden erken yaşlarda çocukların ev işlerini yapmak istemeleri durumunda ebeveynler bu duruma olumlu yaklaşmaları gerekiyor. Çocukların ev işleri yapması bir ömür kullanacakları becerileri elde etmelerine olanak veriyor. Ev işleri yapmak bir çocuğun sorumluluğun ne demek olduğunu anlayacağı ilk aşamadır. Takım çalışmasının birlikte çalışmanın ne demek olduğunu anlayacağı yine ilk evre ev işleridir.

Peki çocuğa ev işlerinin yaptırılması nasıl öğretilir bu yollara bakalım,

Çocuğun dikkatini dağıtan unsurlar nelerse bunların sonlandırılması gerekiyor. Örneğin; çocuğun telefon yüzünden veya televizyon yüzünden dikkati dağılıyorsa bunları kaldırmamız gerekiyor. Tabii çocukların ev işlerine dahil olmasını istiyorsak çocuğun yaşına becerisine uygun olan işleri vermeliyiz ve bu iş için süre tanımamız gerekiyor. Örneğin; oyuncaklarını toplamasını istiyoruz bu görev için 10 dakika verebiliriz ve 10 dakika sonunda onu ödüllendirebiliriz ki bu da çocuğun motivasyonunu artırır. Evde birden çok çocuk varsa çocuklara farklı görevler verilebilir ki çocuk ekip çalışmasını kavrayabilir. Çocukların ev işleri motivasyonla içten gelen istekle olmalı ceza olarak verildiği takdirde olumsuz yaklaşacaktır. Ev işleri için bir program geliştirilebilir. Çocuğun yapacağı ev işleri için bir liste hazırlanabilir. En önemlisi de çocukların yaşına göre ev işlerinin verilmesi gerekmektedir.

Çocuklar bu sayede daha ilk yaşlardan itibaren sorumluluk duygusunu, özgüveni, takım çalışmasını kavramış olacaklar.

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57