Çocuğum Ekran Başından Kalkamıyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Ekran Başından Kalkamıyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Ekran Başından Kalkamıyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Ekran Başından Kalkamıyor Ne Yapmalıyım?

Bugün birçok ebeveynin muzdarip olduğu bir konu, çocukların ekran başında çok uzun süreler kalması, ekran başından ayrılmaması, ayrılınca ağlaması, öfkelenmesi. İçinde yaşadığımız çağın teknoloji çağı olması aslında  bu durumla beraber gitmektedir. Çocuklar daha çok küçük yaşlardan itibaren tablet telefon televizyon ile tanışmaya başlıyorlar ve teknolojik aletlerle bütünleşiyorlar. Teknolojik aletler hayatlarındayken mutlu olmaları, gerçek hayattan sanal hayata geçmeleri, yapılacak olan ödevleri aksatmaları aslında çocuklar açısından hiçte olumlu gibi görünmüyor.

Peki biz ebeveynlerin bu durum karşısında neler yapması gerekiyor nasıl önlemler alması gerekiyor inceleyelim;

1-) Çocukların ekran sürelerini sınırlandırmak için artık bir karar aldıysanız bu karara çocuğu da dahil etmemiz gerekiyor. Problemin sadece ebeveynler tarafından değerlendirilmesi değil bu problemde çocuğun da fikrinin alınması gerekiyor. Çocuklara neden böyle bir kararın alınması gerektiğini açıklamak ve çocuğun da fikirlerini almak çocuk için daha uyum sağlayıcı olacaktır ve aktif bir şekilde katılacaktır.

2-) Diğer taraftan gelişen çağda artık çocukların teknolojiyle iç içe olması inkar edilemez fakat ebeveynler olarak çocuğun mutlaka ilgi alanları keşfedilmeli ve bu yönlere çocuk çekilmelidir. Yüzme, voleybol, dans vs. gibi aktiviteler çocuğun hem sosyalleşmesi açısından hem de ekran da uzun süre kalmasını engellemesi açısından önemlidir.

3-) Aile ile birlikte geçirilen zamanlar her çocuk için tarif edilmez bir mutluluğa sahiptir. Aile üyeleri bir arada olduğu zaman herkesin telefonla televizyonla ilgilenmesi yerine birlikte aktiviteler yapmak çocuk için anlam kazanacaktır. Çocuk sizi taklit edecektir ve ekrandan uzaklaştığı zamanlar bu durumları hatırlayacaktır.

4-) Çocuğun kalıplaşmış hareketleri varsa bu durumu da değiştirmeye çalışmamız gerekiyor. Örneğin; çocuk okuldan geldiğinden sürekli olarak televizyon izliyorsa bu alışkanlığı yerine başka aktiviteler bulunabilir. Böylece çocuğun alışmış olduğu davranışlar da zamanla değişmeye başlayacaktır.

5-) Diğer önemli bir noktada çocuklar ve uyku. Çocuklar için uykunun keza herkes için uykunun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz bu yüzden çocukların yatak odasında tablet telefon vs. varsa bunların da odadan mutlaka çıkartılması gerekiyor. Bu sayede çocuk teknolojik aletlerden yayılan mavi ışıktan kurtulup verimli bir uyku geçirmiş olacak.

Sizler de çocuğunuzun ekran da uzun süreler harcamasından şikayet ediyorsanız bu adımları uygulayabilirsiniz.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57