Panik Atak Nedir?

Panik Atak Nedir?

Panik Atak Nedir?

Panik Atak Nedir?

Panik atak, aniden ortaya çikan ve zaman zaman da yineleyici olarak görülen çarpinti, terleme, vücudun titremesi, boguluyor gibi olma, gögüste sikisma gibi fizyolojik ve bilissel belirtilerle kendini gösteren bir hastaliktir. Panik bozukluk tanisi alan hastalarin, ilk panik atak deneyimleri öncesinde mekânsal degisiklik, göç, iliskisel problemler, ayrilik, sevilen deger verilen birinin ölümü ya da hastaligi, ekonomik problemler, basarisizliklar gibi bir ya da daha fazla yasami derinden etkileyen olay yasamis olma ihtimalleri yüksektir. Panik atak kontrol kaybindan duyulan endise, mükemmeliyetçilik ve ölüm korkusu gibi faktörlerle de iliski içerisindedir. Fiziksel ve duygusal saglik, mesleki ve finansal islevsellik gibi konularda sorunlara yol açabilmektedir. Panik bozuklugu olan bireylerdeki ölüm düsünceleri, beklenmedik anda gelen ataklar yasam kalitesini azaltir.

Panik Atak ile nasil mücadele edilir.

Panik atak sirasinda yasanan gerginlik ve ölecegini hissetmeden kaynakli korkunun yükü oldukça fazladir. Bunun yani sira ataklar arasinda da her an atak yasama korkusu ile uyarilmislik hali söz konusudur. Sonrasinda ise kisiler genellikle korkunun kaynagini belirliyemedikleri, kafa karisikligi ile konsantrasyon sorunlarinin eslik ettigi, güvenlik algisinin sarsildigi bir duruma girerler. Ilk ataklar korku ve kaygi hissinin etkisiyle acil servise hizlica ulasma çabasiyla geçebilir. Muayene ve tetkikler sonucunda biyolojik bir temeli olmadigi tespit edilir ve psikologlara yönlendirme yapilir.

Panik bozuklugunun kalici olarak tedavisinde psikoterapinin yeri önemlidir. Panik atak için uygulanan en etkili yöntemleden biri EMDR’dir. Danisanlarin öykülerine bagli olarak EMDR uygulamasina karar verildiginde, panik atak deneyimleri ele alinir ve danisan o anlari hatirladiginda rahatsizlik yasamayana kadar EMDR teknigi ile çalisilir. Aslinda EMDR beynin zamaninda yapamadigi islemi gerçeklestirmesini saglar. Kilitli kalmis ani ile diger ani aglari arasinda iliski kurulmasi, bilginin saglikli bir sekilde depolanmasini mümkün kilar. Kisi artik bunlardan rahatsiz olmaz ve aniyi yeni ve saglikli bir perspektiften görür. EMDR terapisi kisinin rahatsizlik duydugu semptomlari ortadan kaldirmakla birlikte ona yeni bir perspektif kazandirir.

 

-----------------------------------------------------

Adres: Ferit Paşa Mah. Nişantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57