ÇOCUKLAR NEDEN KAKA TUTAR? (Enkoprezi)

ÇOCUKLAR NEDEN KAKA TUTAR? (Enkoprezi)

ÇOCUKLAR NEDEN KAKA TUTAR? (Enkoprezi)

ÇOCUKLAR NEDEN KAKA TUTAR? (Enkoprezi)

Öncelikle Ebeveyn olarak kendimize yönelmeliyiz, düsünmeliyiz.

Bazi noktalara deginilmesi gerekilmelidir. Bunlar da en önemli olan kisimlar;

1) Tuvalet Egitimi nasil verildigi?

2) Çocugun fiziksel ve psikolojik olarak hazir bulunusluguna dikkat edilip göz önünde tutuldu mu?

 

Örnegin: Tuvalet egitiminde erken olmasi ya da  çocugu zorlayici davranildi mi?

 

Anne-Baba yada birincil bakim veren kisinin  tutumu nasildi?                           

                               (Ebeveyn tutumlari;  baskici – cezalandirici – israrci vs.)

Bakim veren kisinin degismesinden kaynaklanan travma yaratici durumlarin ortaya çikmasiyla  farkli tutumlar tuvalet egitiminin gidisatini etkilemesi ?

    Kaka tutma davranisi özellikle tuvalet egitiminin verildigi 2-4 yas döneminde çocuklarda siklikla bir durumdur. Tuvalet egitimi öncesinde ya da basarili geçen tuvalet egitiminden sonra bile karsilasilan bu davranisin birçok sebebi olabilir. Sebeplerinin üzerinde çalisilmalidir.

    

Eger çocugunuzda kaka tutma davranisi varsa; yapilabilecek müdahalelerden ilki bu durumun fizyolojik bir nedenden  mi kaynaklandigini ögrenmek için, Çocugunuz için;  bir çocuk hastaliklari uzmanina basvurmaktir. Organik olup olmadigini arastirmak gerekir, organik sebeplerden dolayi degil çevresel ve psikolojik nedenler düsünülebilir.

Bunlar için öneriler;

Hazir veya katki maddesi içeren ürünlerin çok tüketiminin yaninda lifli gidalarin (yulaf, bugday, kayisi, elma, portakal,,,) az tüketimi kakayi katilastirdigindan, çocuk tuvaletini yaparken aciya neden olacagi için diskisini tutuyor olabilir.

Kabiz- ishal olma gibi durumlarda yasanan agridan dolayi çocuk artik hep kakanin agri yapacagini Düsünüyor olabilir ve bundan dolayi da kakasini tutuyor olabilir.

Çocuk için tuvalet yapilacak yer korkutucu gelebilir. Tuvaletin çok büyük olmasi da buna sebep olabilir.

Asiri kontrolcü ebeveynlerin çocugun aslin da  vermek istedigi  bir mesaj olabilir; ‘’kontrol bende’’ mesaji verip, kararlarini kendi alma istegini yansitiyor olabilir.

Ebeveynin çocuga kakasinin nasil sindirilecegi  ile ilgili bilgi net degildir. Çocuk anlamaz deyip bilgi vermemek aslinda çocukta kaygiyi artirip kaka tutma olasiligini yükseltebilir.

Kendine ait olan bir parçadan (kakadan) vazgeçmek istememe ya da kakanin görüntüsünden korkmada kaka tutmaya sebep olabilir.

Benden nasil böyle bir koku gelebilir düsüncesi ile; kokusundan nefret etme gibi durumlar kakayi tutmaya neden olabilir.

Psikolog Abdullah Duysak

 

 

 

konya psikolog

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57