Psikoterapide Sessizlik

Psikoterapide Sessizlik

Psikoterapide Sessizlik

Psikoterapide Sessizlik

      Psikoterapiye devam eden kişilerden zaman zaman psikoterapistinin sessizliği ile ilgili olumsuz yorumlar duyarız. Sessizliğin kendilerine iyi gelmediği, duyulmadıklarını hissettikleri, kendilerini konuşmaktan alıkoyduğu söylenenler arasındadır. Bu kadar olumsuzluk yaratıyorsa psikoterapideki sessizlik süreç için kötü bir durum mudur? Sessizliğin terapi sürecinde nasıl bir anlamı vardır?

Sessiz kalmak hem danışan için hem terapist için zorlayıcı bir durumdur.

     Danışan için zorlayıcı tarafı; “iyi bir danışan değilim, beceremiyorum.” şeklinde olabileceği gibi “niye sessizliği bozmuyor, her şeyi benden bekliyor? hem bu şeyle uğraşıyorum hem de terapistle”  veya “sessiz kaldığıma göre ben haklıyım. Bilmediğim bir şeyi söylemeyen terapistle ne işim var benim. Hiçbir şey bilmiyor bu da.” şeklinde olabilir.

Şimdi bunları saldırgan, pasif şeklinde yorumlayabiliriz ama hiçbiri kişinin hislerini karşılamaz.

Terapideki sessizliği direnç, terapiye karşı kullanılan bir silah olarak düşünmemek lazım. Aksine kişinin yaşadığı bu duygu ile güvenli terapi ortamında sessizce kalabilmesi bir başarı olarak yorumlanabilir. Winnicot kişinin kendi kendisiyle kalabilmesini bu şekilde olumlu olarak yorumlar.

Terapist açısından neden zor olabilir?

     Terapistin danışana karşı olan aktarımı bir numaralı sebep olabilir. Onun haricinde terapistin terapist olma ile ilgili kendisiyle alakalı duyguları olabilir. Kısacası, terapist de o duyguları ile sessiz kalmaya dayanamamış olabilir. Ve sessizliği bozmaya çalışabilir. Ama bu bir “bozma” olur. Masterson’a göre sessizlik ve ağlamak gibi aslında terapinin içinde son derece anlamlı olan durumları yorumlamak gerekir. Danışanın akışını takip etmek yeterli olacaktır. Zaten bizi danışan bir yere götürür. Biz danışanı sürüklemeyiz. Sessizlik, iyi çalışıldığı takdirde danışan için ruhsal dünyasına ulaşabileceği bir kapı yaratır. Terapist ise bu imkanı danışanına sağlayabildiği ölçüde o dünyaya danışanıyla beraber adım atabilir ve beraber bir çalışma mümkün olur. Yani psikoterapide sessizlik istenmeyen bir durum olmasından ziyade ruhsal dünyanın kapılarını açmaya olanak sağlayan bir geçiş alanıdır.

 

-----------------------------------------------------

Adres: Ferit Pasa Mah. Nisantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57