Psikologla Görüşmede Neler Konuşulur?

Psikologla Görüşmede Neler Konuşulur?

Psikologla Görüşmede Neler Konuşulur?

Psikologla Görüşmede Neler Konuşulur?

      Psikologlar, insanların düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olmak için bilimsel olarak onaylanmış prosedürler uygularlar.

      Psikoloğa giderken destek alma amacınız ne olursa olsun ne beklediğinizi bildiğiniz takdirde daha rahat olacak ve iyi sonuçlar elde edeceksinizdir. İlk seansınızda genellikle psikoloğunuz siz ve hayatınız ile ilgili sizi tanımaya yönelik sorular soracaktır. Bu bilgiler ilk değerlendirmeyi yapmak için yardımcı olacaktır. Muhtemelen ilk soracağı sorulardan biri;

-         Terapiye neden başvurdunuz’ olacaktır.

Bu noktada psikoloğunuz ilk seansta çok fazla derine inmeden sizi oraya getiren problemlerinizi anlamak zorundadır.

-         Öz geçmişiniz ve simdi ki durumunuz

Özel hayatınızla ilgili sorular soracaktır. Örneğin aile durumunuzla ilgili sorular.

-         Mevcut şikayetleriniz

  Psikolojik destek arama nedeninizi bilmek haricinde psikoloğunuz probleminizin sizde yarattığı diğer belirtileri bilmek isteyecektir. Örneğin yaşadığınız problem iş hayatınızı etkiliyor olabilir.

Siz ne yapmalısınız?

    Terapi bir takım çabasıdır, karşılıklı bir süreçtir. Seansınızı mümkün olduğunca etkin kılmak için aşağıdakilerden faydalanabilirsiniz.

Olabildiğince açık olun; Psikoloğunuz doğru soruları soracaktır ancak yine de bir zihin okuyucu değildir. Sorulara açık ve dürüst şekilde cevap vermelisiniz. Bu şekilde terapist işini daha etkin yapacaktır. Kaygılarınız ve duygularınız hakkında açık konuşmak destekleyici bir ortam sağlar.

Hazırlıklı olun; Psikoloğunuzun verdiği ev ödevlerini yerine getirin. Probleminizi ve hislerinizi doğru şekilde tanımlamaya çalışın. Gerekirse bir kağıda da dökebilirsiniz. Sonra yazdıklarınızı sesli şekilde okuyabilirsiniz, kendinizi dışarıdan yüksek sesle duymak iyi gelecektir.

   Soru sorabilirsiniz; Psikoterapi deneyimini ya da danışmanlığın nasıl işlediğini anladıkça daha rahat etmeye başlayacaksınız. Terapi süreci ile ilgili sorular sorabilirsiniz.

   İlk seans süresince kafanızda bir sürü olabilir. Seansa gerçekçi beklentilerle gittiğinizden emin olun. Terapi problemler için kestirme bir çözüm yolu bulma arayışı değil, bir süreçtir. Psikologlar için konuşulan konuların gizliliğini korumak son derece önemlidir ve gizli bilgilerin paylaşılması gereken nadir durumlar (yasal durumlar) dışında sizinle ilgili bilgileri asla sizin izniniz olmadan başkaları ile paylaşmazlar.

 

 

KONYA PSİKOLOG

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57