Evinizde sınava hazırlanan bir çocuk varsa bunları yapmayın!

Evinizde sınava hazırlanan bir çocuk varsa bunları yapmayın!

Evinizde sınava hazırlanan bir çocuk varsa bunları yapmayın!

Anneler babalar…

Evinizde sınava hazırlanan bir çocuk varsa bunları yapmayın!

-          Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın: kıyaslanan çocuklarda ‘yapmam lazım’ düşüncesi görülür, daha iyisi olmak ister ve bu durum kaygıyı doğurur. Unutmayın her çocuk biriciktir.

-          Başkalarının başarısını yahut başarısızlığını konuşmayın: diğerlerinin başarısına yönelik yönelik yaptığımız yorumları duyan çocukların zihninde ‘eyvah ben de başarısız olursam benim için işe yaramaz diyecekler’ algısı oluşur ve bu durum kaygı yaratır.

-          Sınavı başarılı olmanın tek kriteri olarak düşünmeyin:  çocuğunuza hayatta başarılı olabileceği, iyi hissedeceği başka alanlar yaratabileceğini gösterin.

-          Üst düzey beklentiler koymayın: Çocuklarınızın sınırlarına uygun birkaç tane beklentiniz olsun, yoksa çocuk kendi kapasitesini zorlar.

-          Çocuğunu yönetme: çocuğunuzun hedeflerini yönetmeyin, sadece onun için uygun olacağına inandığınız şeyleri anlatın. Çocuğun koyduğu hedefler için olumlu/ olumsuz yönlerini konuşun.

-          Sonucu övme: çocuğun sınav sonuçlarına değil, sınav öncesindeki çaba övülmeli.

-          Çocuğu çalışmaya zorlama: sınava çalışmak çocuğun sorumluluğu, çocuğa direktifler verebilirsiniz ancak aşırıya kaçıldığında çocukta olumsuz etki yaratır.

-          Övgü ve eleştiride aşırıya kaçma: sürekli övülmek de sürekli eleştirilmek de çocuğun üzerinde olumsuz etki bırakarak kaygıya sebep olur.

-          Çocuğu gaza getirmeye çalışırken aşağılama: bireyleri gaza getirirken onlara olumsuz şeyler söyleriz, onları yermemizin içlerindeki ateşi fitilleyeceğine inanırız ancak bu sadece çocuğun gözünde sizi kötü ebeveyn yapar.

-          Kaygılanma: Kaygı bulaşıcı bir duygudur evde kaygınızı ne kadar çok belli ederseniz çocuğunuz da o kadar kaygılanır ve bu da başarısızlığı doğurur. Çocuğunuza güvenin ve kaygınızı içinizde yaşayın.

 

Dikkat edilmesi gerekenler: çabayı öv, eleştiriden kaçın, övgüyü abartma, çocuğuna güven!

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57