Psikoloğa Gitmek

Psikoloğa Gitmek

Psikoloğa Gitmek

Psikoloğa Gitmek

Önceki zamanlarda psikoloğa gitmek bir tabu ve damgalanma nedeni olarak daha çok görülmekteydi. Her geçen gün bu duruma bakış açısı olumlu anlamda değişmektedir. Ruhsal problemler konusundaki farkındalığın artması ve medyanın desteği ile psikoloğa başvurma oranlarında son zamanlarda artış göstermektedir. Psikoloğa gitmek için birçok farklı sebepler olabilir.

Psikoloğa gitmenin kaygıyı arttırdığı başka bir durum ise kişilerin bu duruma nasıl tepki vereceği, destek alan kişi hakkında ne düşünüleceğidir. Danışmanlık desteği alacak kişide bu önyargı olmasa bile, kişinin sosyal çevresinin ön yargılı olması kişinin terapi ortamından uzaklaşmasına neden olabilir.

Psikoloğa kimler neden başvururlar?

1.Hayatında sıkıntılı bir süreçten geçenler

    Herkes yaşamın bazı zamanlarında sıkıntılı süreçlerden geçer. Kimileri aldıkları psikoojik desteklerle bu dönemi atlatmaya çalışırken, kimileri ise bu durum ile tek başına mücadele etmeyi dener. Psikoloğa başvurulması ve destek alınması gereken durumlardan aslında en önemlisi belki de bu süreçlerdir. Çünkü sıkıntılı olduğumuz süreçler ve durumlarda kişi sorunla baş etme mekanizmalarını aşar ve bu durum bireyi çok zorlar. Bu süreçlerin sağlıklı bir şeklide ortaya çıkmaması, sorunların kronikleşmesine sebebiyet verebilir. Sıkıntılı dönemlerin başında yas, kayıp, travmatik durumlar, uyum bozuklukları (iş değişikliği, taşınma vs.), boşanma süreci, sınav stresi, kaygı durumları gibi günlük hayatta karşılaşılabilen bizi zorlayıcı süreçler gelir.

2. Bir psikiyatrik hastalık tanısı olan kişiler

Ruhsal bir hastalık tanısı almış bireylerde ilaç tedavisi desteğinin yanı sıra psikoterapiden de faydalanırlar. Depresyon, davranış bozukluğu, kişilik bozuklukları, duygudurum bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, uyku bozuklukları vb.. gibi psikiyatrik bir tanısı almış bireylerde çoğunlukla psikiyatristin yönlendirmesi ile gerekse kendi istekleri ile psikoloğa başvurabilirler.

3. Çift veya aile terapisi almak isteyen kişiler

İlişki sorunları yaşayan çiftler bu süreci atlatmak için veya sağlıklı bir boşanma süreci geçirmek için aile danışmanlığı konusunda yetkin olan bir psikoloğa başvururlar. Bu sürece kimi zaman çocuklar öncülük eder. Ailedeki iletişim problemini çözmenin etkili yollarından biriside bu süreçte aile danışmanlığı desteği almaktır.

4. Okulda veya sosyal hayatında problem yaşayan çocuk ve ergenler

Ailenin veya okulun yönlendirmesiyle çeşitli davranış problemlerinin tedavisi için psikolog görüşmesi yapılır.

5. Yakınlarının yönlendirmesiyle başvuranlar

Sosyal çevresi veya ailesi tarafından fark edilen fakat kişinin bu durumu sorun olarak görmediği durumlarda genellikle dışarıdan bir yönlendirmeyle insanlar psikoloğa başvurmaktadır. Burada iki yönlü bir bakış açısı vardır. İlki kişi çevrenin de desteğiyle bu süreci çok daha verimli atlatabilir. Diğer taraftan ise kişinin görüşmeye istekli olmaması yani direnç göstermesi durumunda kişi faydadan çok zarar görebilir bu durumdan. Beklenen faydayı göremeyen kişi bir sonraki seferde de psikoloğa başvurmak ve destek almak istemez.

-----------------------------------------------------

RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

KLİNİK PSİKOLOG BETÜL PALANCI

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57