Çağın Sendromu: Tükenmişlik

Çağın Sendromu: Tükenmişlik

Çağın Sendromu: Tükenmişlik

Çağın Sendromu: Tükenmişlik

       Tükenmişlik sendromu genellikle çalışan kişiler arasında görülen yorgunluk hali, hayal kırıklığı, bunalmışlık hissi ve işi bırakma olarak tanımlanabilir. Kişinin normal durumlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile içi etkileşimlerinden aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan ve kişide kimliğin kaybedildiğine inanılmasına yol açan bir zihinsel ve fiziksel tükenme durumu olduğunu söyleyebiliriz.

      Tükenmişlik sendromu tıbbi açıdan kabul gören bir tanı değildir. Psikolog Herbert Freudenberger tarafından 70’li yıllarda ortaya çıkan tükenmişlik sendromu kavramı, kişilerde ağır fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan yorgunluğa neden olan şiddetli bir stres durumunu tanımlamaktadır. Tükenmişlik sendromu normal bir yorgunluğa göre çok daha ağır ve kötü bir ruhsal durum olmakla birlikte, bireylerde stresle başa çıkmalarını hem de günlük yapılması gereken konularda kişilerin sorumlulukları yerine getirmelerini zorlaştıran bir durumdur. Kişilerde daha çok başarısızlık hissi, yıpranmışlık düşüncesi, güç ve enerji düzeyinde azalma durumu, tatmin edilmez isteklerin oluşması sonucunda kişide içsel kaynaklarında oluşan tükenmişlik durumuna yol açmaktadır. Bu kişilerde hayata karşı karamsar bir bakış açısı benimseyebilirler ve sürekli kendilerini umutsuz ve mutsuz hissedebilirler.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri

Ruhsal, mental, davranışsal ve fiziksel olmak üzere birçok açıdan belirti görülebilmektedir.

-          İşine yoğunlaşamama

-          Yoğun değersizlik hissi

-          Dikkatin sürekli dağınık olması

-          Umutsuzluk

-          Sürekli yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı

-          Dikkat dağınıklığı

-          Uyku problemleri

-          Kişiyi esir alan olumsuz düşünceler

-          Karamsarlık

-          Düşük enerji

-          Sürekli savunma ve suçlama halinde olmak

-          Ani tepkiler vermek

-          Unutkanlık ve dalgınlık

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Anlaşılır?

       Tükenmişlik sendromu yaşayıp yaşamadığımızı nasıl anlayabiliriz? Kendimize bazı sorular sorabilir ve bu sendroma sahip olup olmadığımıza dair bir fikir edinebiliriz.

-          İşimden dolayı duygusal olarak tükenmiş mi hissediyorum?

-          Sabah kalktığım zaman enerjik değil miyim?

-          İşime karşı olan ilgim her geçen zaman azalıyor mu?

-          Yaptığım işin yararsız olduğunu düşünüyor muyum?

 

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

      Tükenmişlik sendromu kişilerde her ne kadar sosyal ve psikolojik açıdan yaşamını olumsuz anlamda etkilese de tedavisi oldukça kolay ve etkilidir. Sendromun ilerlemişlik seviyesine bağlı olarak hastalığın tedavi sürecinde de değişkenlikler görülebilmektedir. Normal, standardize bir tedavisi olmayan tükenmişlik sendromunda ilaç tedavisi ile psikoterapinin yanı sıra kişinin de kendisinin farkına olması ve kendisine zaman ayırması ile tedavi edilebilir bir sendromdur. Hayat tarzında yapılan değişiklikler ile kazanılan sağlıklı alışkanlıklar bu sendromun yenilmesinde önemli rol oynamaktadır. Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, uyku düzenini yeterince sağlamak, stres kaynaklarını ortadan kaldırmak, alkol tüketmemek, sosyalleşmek ve en önemlisi meditasyon, yoga gibi farkındalıklı egzersizleri uygulamak bu sendromu atlatmakta yapılması gerekenler arasında yer almak olmalıdır. Tükenmişlik sendromu, başlangıç olarak küçük önlemler ile kendiliğinden iyileşebilir bir durum olmakla birlikte tedavi edilmediği durumlarda ilerleyerek daha ciddi boyutlara varan bir sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

-----------------------------------------------------

RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

KLİNİK PSİKOLOG BETÜL PALANCI

 

 

 

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57