YEME BOZUKLUKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALI?

YEME BOZUKLUKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALI?

YEME BOZUKLUKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALI?

YEME BOZUKLUKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ

Yeme bozukluğu, kişinin çoğunlukla duygusal süreçlerinden kaynaklanan, besinlere aşırı anlam yükleyerek kaçınma ya da duygulardan dolayı besinlere yönelme durumu olarak ifade edilebilir. Bu durum vücudun yeterli ve sağlıklı biçimde beslenememesine yol açarak başka hastalıklara neden olabilir. Toplumumuzdaki zayıflık algısı, kiloyla alakalı çevresel baskıya maruz kalma, hayatı boyunca sürekli diyet yaparak kendini kısma, besinleri kilo aldırır diyerek etiketleme, sosyal medyanın ideal vücut ölçüsü vuguları gibi maalesef birçok faktör günümüzde kişide yeme bozukluğuna yol açabiliyor. En sık karşılaşılan yeme bozukluğu çeşitleri ise; Anoreksiye Nervoza, Bulimia Nervoza ve Tıkanırcasına Yeme Bozukluğudur.

Yeme bozukluğu tedavisinde amacımız, bu kompleks hastaları tedavi ederken altta yatan sebepleri anlayarak kişiye eğitim odaklı beslenme öğretmektir. Psikolojik ve besinsel faktörler arasındaki bağlantı önemlidir; psikolojik destek olmadan beslenme tedavisi tam olarak etki etmez. Süreç sağlıklı vücut ağırlığını geri kazanmak, kişinin gereksinimini karşılayan bir beslenmeyi sağlamak, normal yeme tutum ve davranışlarını geri kazandırmak, hastalara güncel beslenme eğitimi vermek gibi belirlenen hedefler doğrultusunda ilerler.

İlk olarak, bu bozukluğa sahip kişilerin özellikle öğün alışkanlıklarının değerlendirilmesi,   aileyle beraber besin alımının nasıl etkilendiği, besin tüketirken kişinin nelere dikkat ettiği hakkında detaylı bilgi alınması gerekmektedir. Ayrıca besinleri fazla tükettiği takdirde vücudu arındırmak isteğiyle kusma, laksatif kullanma, lavman, diüretik ve diyet haplarının kullanım miktarı ve sıklığı ile bu dönemde yapılan yoğun egzersiz süresi ve çeşidi öğrenilmelidir.

Burada bir diğer önemli nokta ise kişinin ailesinin beslenme durumunun değerlendirilmesidir. Ailenin beslenme geçmişi ya da şu anki aktif beslenmesi kişide oluşan bozukluğun sebebi ya da tetikleyicisi olabilir. Aslında kişi ile beraber aileye de beslenme eğitimi verilmelidir. Kişinin düzenli olarak kan tetkikleri yapılmalı ve vücudun verdiği fiziksel tepkilerin takibi yapılmalıdır.

Kısacası süreç kişiyle alakalı bu bilgilerin değerlendirilmesinin ardından düzenli görüşmelerle, besinlerin vücuda etkilerini, besinlerin kiloya etkilerini, vücudun nasıl çalıştığını, besinlere nasıl tepki verdiğini kişiye beslenme eğitimi vererek öğretmeyi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşturulmasını amaçlamaktadır.

 

RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57