OKB Nedir?

OKB Nedir?

OKB Nedir?

"Zihinsel Zincirler: Takıntılarla Sürüklenen Bir Hayatın Ardındaki Gerçekler"
Merhaba okurlar, 
Sizinde hayatınız takıntılarla mı geçiyor? Gelin birlikte konuşalım.
Takıntılar, hayatımızı saran, bizi esir alan ve sıklıkla kaçınılmaz bir zorunluluk hissi yaratan düşünce veya davranışlar olarak karşımıza çıkar. Bu blog yazısında, takıntıların ne olduğu, belirtileri ve takıntıları olan bireylerin günlük yaşamlarını nasıl etkilediği ele alacağız. 
Günlük hayatta insanların büyük kısmının rahatsız edici olmayan belirli takıntıları vardır, ancak bu insanlar sağlıklı kişilerdir. Yukarıda bahsettiğimiz hastalık düzeyinde takıntı yani obsesif kompulsif bozukluğun toplumda yaklaşık olarak %2-3 oranında gözüktüğü bilinmektedir.
Hayatımızdaki takıntılara gerçekten takıntı diyebilmemiz için:
•⁠  ⁠Günde 1 saatten fazla ya da normal işleyişi önemli ölçüde engellemesi,
•⁠  ⁠Yaşamdaki gerçek sorunlarla ilgili aşırı endişelerden ibaret olmayan düşünceler,
•⁠  ⁠Kişinin katı kurallar çerçevesinde tekrarladığı davranışlar (elleri haddinden fazla yıkama, düzenleme, kontrol etme) gibi
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve takıntı, sıkça karıştırılan ancak aralarında bazı önemli farklar bulunan iki kavramdır. OKB, obsesyon ve kompulsiyonlar arasındaki belirgin döngüyü içeren bir psikiyatrik bozukluktur. Obsesyonlar, kişinin zorlayıcı ve tekrarlayan düşüncelere kapılmasıyla karakterizedir; kompulsiyonlar ise bu düşünceleri hafifletmek ya da önlemek için gerçekleştirilen tekrarlayıcı davranışlardır. Diğer taraftan, takıntı genel bir ifade olup, belirli bir konu ya da aktiviteye aşırı düşkünlüğü ifade eder. Takıntılar genellikle obsesyonlarla karıştırılır, ancak obsesyonlar genellikle rahatsız edici düşüncelerdir.
OKB çeşitleri nelerdir?
• Hata yapmaktan korkma
• Simetri, düzen ve kusursuzluk dürtüsü
• Kirlenme veya mikrop kapmaktan korkmak
• Başkalarının dokunduğu nesnelere dokunmama takıntısı
• Tekrar tekrar bir şeyleri kontrol etme isteği (Ocak, kapı, prizler, şofben kapattım mı?)
Hayat bazen karmaşık bir labirent gibi görünebilir, özellikle de takıntılarla mücadele etmek zorunda olduğumuzda. Ancak, unutmayın ki biz hepimiz güçlüyüz  ve bu zorlu sürecin üstesinden gelebiliriz. Takıntılar belki de zihnimizi meşgul eden, kontrolümüzü ele geçirmeye çalışan düşüncelerdir, ancak biz, bu düşüncelerin esiri olmadan yaşayabilir ve başarıya ulaşabiliriz.

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57