Acaba ölüyor muyum? Panik atak nasıl gelişir?

Acaba ölüyor muyum? Panik atak nasıl gelişir?

Acaba ölüyor muyum? Panik atak nasıl gelişir?

Acaba ölüyor muyum? Panik atak nasıl gelişir?

Panik atak genellikle gerçek bir tehlike veya görünürde belirgin bir neden olmamasına rağmen şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren yoğun korku atağı şeklinde tanımlanabilir.  Bu hissedilen korkunun mantıklı bir nedeni yoktur. Kişi bu atak sırasında öleceğini, bayılacağını ya da kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. En ufak bir uyaranla beraber sinir sistemleri uyarılır ve kişi uzun süre bu korku, panik ya da stresle yaşamaya başlar.

 Peki, panik atak esnasında bedende neler oluyor?

Panik atak; dediğimiz gibi beden bir tehlike algıladığı zaman o tehlikeye karşı gösterilen tepkilerdir. Bu tepkiler, kalp çarpıntısı, mide kasılması, ellerinizin terlemesi, nefes darlığı, titreme olabilmektedir. Bu durum aslında bedenin ‘hayatta kalma’ modunu açması demektir. Panik atak sırasında gerçek bir tehlike olmamasına rağmen beden ve zihin hayatta kalma butonuna basar ve gerçek bir tehlike varmış gibi tepki göstermeye başlar. Buna sahte alarm da diyebiliriz aslında. Beden ‘savaş ya da kaç’ taktiğini kullanarak kendini korkuma altına almaktadır. Bu durum birkaç kez yaşandığı zamanda da beden en ufak bir uyaran algıladığında aynı taktiği devreye sokmaktadır.

Panik atak esnasında bedende;

·       Göğüs ağrısı

·       Nefes alma problemleri

·       Nefes darlığı

·       Çok hızlı nefes alıp verme

·       Kalp atışının hızlanması

·       Bayılacak gibi hissetme

·       Sıcak basması

·       Üşüme, titreme, terleme

·       Bulantı, karın ağrısı

·       Vücudun çeşitli bölgelerinde karıncalanma ya da uyuşma hissedilmesi gibi belirtiler gözlemlenmektedir.  

Bu bedensel belirtilerle beraber düşünceler de değişmeye başlar. Zihin bu süreçte olabilecek ya da gerçekleşebilecek en kötü senaryolara kendisini hazırlamaya başlar.  ‘ölebilirim, bayılabilirim, kesin kalp krizi geçiriyorum, delireceğim’ gibi düşüncelerle beraber yukarıda ki bedensel belirtiler iyice artmaya başlar ve kişi bir kısır döngünün içerisine girmiş olur.

Bu belirtiler ve düşünceler karşısında, bu döngüye maruz kalmamak için artık birey kendini tetikleyebilecek olay, durum ya da koşullardan uzaklaşmaya başlar. Günlük hayattan ve çevresinden kendisini soyutlar. Çünkü soyutladığı zaman bu durumlardan kendisini koruduğunu düşünür. Bu durum da zaman içerisinde hayat kalitesini düşürmeye başlamaktadır.

Panik atak nasıl geçer?

Panik atak, müdahale edilmediği sürece yıllarca sürebilir ve kişinin hayatını olumsuz etkilemeye devam edebilir. Panik atak ile başa çıkma yöntemlerinden biri de profesyonel bir destek almaktır. Danışmanlık sürecinde kullanılan terapi ekollerinden biri BDT( Bilişsel Davranışçı Terapi) ‘dir. Kaçınılan durumlar, olumsuz düşüncelerin altında yatan inançlar, vs değerlendirilerek olumsuz duygu ve düşünceleri kontrol alma amaçlanır. Kullanılan ikinci ekol ise EMDR terapisidir. EMDR ile geçmiş olumsuz yaşantılara karşı duyarsızlaşarak bedensel, duygusal belirtiler sıfırlanabilir. Kişi tekrar aynı durumu yaşama korkusuyla daha kolay baş edebilir hale gelmektedir.

 

 

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57