Spor Yapmanın Ruh Sağlığımıza Olan 5 Etkisi

Spor Yapmanın Ruh Sağlığımıza Olan 5 Etkisi

 Spor Yapmanın Ruh Sağlığımıza Olan 5 Etkisi

                                             Spor Yapmanın Ruh Sağlığımıza Olan 5 Etkisi

 

Hepimiz hareket berekettir lafını duymuşuzdur. Hareket etmek her zaman bizi olumlu manada etkilemiştir. İnsanda iki adet temel sistem bulunmaktadır; birincisi beden ikincisi ise zihin (ruh) sağlığıdır. Bu ikisi her zaman yan yana giden ayrılmaz bir bütünün parçaları gibidir. Nasıl ki beden sağlığımız kötü olduğunda ruh sağlığımız etkileniyor keza ruh sağlığımız kötüyken de bedenen olumsuz tepkiler vermeye başlarız. Ruh sağlığı alanında birçok uzman görev alır ve kişilerin ruhsal sıkıntılarını analiz edip çözümlemeye çalışır. Keza beden sağlığımız da o şekilde birçok uzman beden sağlığı üzerinde çalışır. Bedenen kendimizi iyi hissettiğimiz takdirde ruh olarak da iyi hissetmeye başlarız.

Seanlarda kimi zaman bedensel (davranışsal) görevler ve ödevlendirmeler yaparız. Örneğin yürüyüş, spor aktivitesi yapmak, uyku düzeni, yeme düzeni gibi birçok ödevlendirme veririz. Bu sayede birçok ruhsal sıkıntıyı aşmamızda elimiz oldukça güçlenir. Kişilerin hayatında belli bir rutin yaratmaya çalışırız. Hareket, bu rutinlerimizin en temelinde gelir ve ruh sağlığımızı oldukça olumlu etkiler. Gelin bu olumlu etkileri birlikte sınıflandıralım.

1)     Hareket etmek belli rutinleri hayatımızda oluşturur; bu rutinlerin oluşması kişiyi psikolojik olarak iyi hissettirir, örneğin günlük yapacağımız düzenli yürüyüşler her gün yarım saat bile olsa dışarıya çıkıp bedenen eyleme geçmek içinde bulunduğumuz düşünceleri azaltmakta bize yardımcı olacaktır.

2)     Düşünceleri azaltmada hareket oldukça etkilidir. Hepimiz kimi zaman çok fazla düşünüp olumsuz düşüncelerin esiri olabiliyoruz. Hareket etmek bu olumsuz düşünceleri oldukça aza indirir çünkü dışarıda farklı bir hayat görürüz ve diğer insanların da bu tarz sıkıntılar yaşayabileceğini idrak etmiş oluruz. Bu da bizim yalnız olmadığımız hissiyatını yanında getirir.

3)     Spor dalıyla ilgilenmek başarabildiğimiz duygusunu oluşturur. Herhangi bir spor dalıyla ilgilenmek o spor dalında uzmanlaşmaya çalışmak başarmak, doyum, takdir edilmek gibi güzel duyguları perçinler ve içimizde oluşmasına zemin hazırlar. Bu da bizi oldukça güzel etkiler.

4)     Diğer insanlarla kaynaşmak; hareket halinde olduğumuzda diğer insanlarla temas halinde olmamız bize kendimizi iyi hissettirir. Diğer insanlar ile sosyalleşmek ruhumuza iyi gelecektir. Spordan çıktıktan sonra orada tanıştığımız bir arkadaşımızla kahve içmek örneğin, ruhumuza iyi gelecektir.

5)     Hareket ettikçe salgılanan mutluluk hormonu; vücudumuz öyle bir sistem ki hareket ettikçe vücudumuzda bizim ‘mutluluk hormonu’ olarak adlandırdığımız dopamin salınımını başlatmış oluyoruz. Bu da ruhumuzun ihtiyacı olan hormonlardan bir tanesi.

Hareket etmenin oldukça çok faydası vardır. Ruhsal sıkıntıların elbette tek çözüm yönetimi hareket etmek değildir, bu bir bonustur. Grip olduğumuzda aldığımız vitamin gibi düşünelim. Nasıl ki antibiyotik ana tedavi biçimiyse hareket etmek, bir şeylerle ilgilenmek vitamin almak gibidir, destekler ve daha hızlı ayağa kalkmamıza yardımcı olur. Buradaki antibiyotik nedir? Tabi ki terapiler ve ilaç desteği. Bunları da göz ardı etmeden, hareketi hayatımıza eklememiz gerekir. Kendinize muhakkak bir spor rutini belirleyin, hiçbir şey yapamıyorsanız bile günde yarım saat yürüyüş yapmanız bakış açınızı oldukça olumlu etkileyecektir. Bol bol hareket ediyoruz, bol bol uyku ve beslenme rutinlerimize dikkat ediyoruz. Hadi şimdi değilse ne zaman? Harekete geç!

 

Psikolog Berin DOĞAN

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57