RAMAZAN DÖNEMİNDE KİLO VERİLEBİLİR Mİ?

RAMAZAN DÖNEMİNDE KİLO VERİLEBİLİR Mİ?

RAMAZAN DÖNEMİNDE KİLO VERİLEBİLİR Mİ?

 

 

RAMAZAN DÖNEMİNDE KİLO VERİLEBİLİR Mİ?

Ramazan ayının gelmesiyle beraber  hepimizde ‘ Ramazanda nasıl beslenmeliyim? ,Ramazanda kilo alır mıyım?’ soru işaretleri oluşmaya başladı.Bu dönemde öğünlerin azalması ile beraber beslenme düzeni de değiştiği bizim için dengeli beslenme çok önemli.

16-17 saatlik uzun süreli oruç ile beraber günlük alınan besin miktarının azalması buna bağlı sıvı tüketimi ve hareketin de azalmasıyla metabolizma da yavaşlamaktadır.Bu durum ise kilo alımını destekleyebilir.Özellikle hastalığı olan bireyler doktor kontrolünde oruç tutup tutmayacaklarına karar vermeli ve ilaç kullanımlarını aksatmamalılardır.

Oruç tutarken beslenme noktasında nelere dikkat etmeliyiz?

-          İftarı açarken 1 bardak su ile başlanmalı, bardaklarca su tüketimi midenizi şişireceği için yemekten sonra şişkinlik problemi yaşayabilirsiniz.

-          Su tüketiminden sonra hurma tüketebilirsiniz.Hurma lif içeriği sayesinde bağırsaklarınıza iyi gelirken kan şekerinizin de uzun süre açlıktan sonra yükselmesini sağlayacaktır.Hurma tüketimi şekerinizin dengelenmesi için önemlidir.

-          Su ve hurmadan sonra çorba tüketimi muhakkak olmalı , çorba uzun süreli açlıktan sonra midenizi yormadan tokluk sağlayan ilk besindir.

-          Çorbadan sonra 5-10 dk yemeye ara verilmeli ve mide dinlendirilmelidir.

-          Ana yemekler olabildiğince az yağlı ve mideyi yormayacak yemekler olmalı, yemekler uzun süre çiğnenmeli ve yemeklerle beraber sıvı alımı azaltılmalıdır.Bunlar uygulanmadığı taktirde yemekten sonra hazımsızlık oluşabilir.

-          Yemekten sonra hemen çay-kahve tüketilmemeli , midenin dinlenmesine izin verilmelidir.

-          İftar ile sahur arasında düzenli su tüketimi yapılmalı, su miktarı normal güne göre azalacağı için az miktarda su tüketseniz de her gün aynı miktarları tüketmeye dikkat etmelisiniz.

-          İftardan sonra olabildiğince tatlı tüketilmemeli , tatlı yerine meyve ya da kuru meyve tüketimi yapılabilir.

-          Sahura kalkılmalıdır.Sahur metabolizmanın iyi çalışmasını destekleyecektir.

-          Sahur öğünleri olabildiğine hafif ve kahvaltı şeklinde ilerlemeli, protein ağırlıklı(süt-yoğurt-peynir-yumurta ) birkaçı muhakkak tüketilmelidir.

Unutmayın ki; oruç vücudun arındığı ve iyileştiği bir dönemdir , ağır yemekler ile değil de uzman eşliğinde doğru sağlıklı beslenme programları ile kilo verebilirsiniz.

 

 

-----------------------------------------------------

Adres: Ferit Pasa Mah. Nisantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

 

 Konya Diyetisyen

Hatice Altunsoy

 

 

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57