Terapilerde sıkça sorulan sorular: “Ben şimdi ne yapayım?”

 Terapilerde sıkça sorulan sorular: “Ben şimdi ne yapayım?”

 Terapilerde sıkça sorulan sorular: “Ben şimdi ne yapayım?”

 Terapilerde sıkça sorulan sorular: “Ben şimdi ne yapayım?”

 

Seanslarda sıkça duyduğumuz sorulardan bazıları “Ben şimdi ne yapayım?”, “Bana bir akıl verin?” olur. Danışanlar elbette seanstan bir şeylerle ayrılmak isterler. Yaşadıkları süreç onları çok yormuştur ve bir noktada danışmaya geldiği kişiden hayatı hakkında geri bildirimde bulunmasını ister. Bu danışan için haklı bir sebeptir çünkü hayatımız boyunca bazı noktalarda onaylanmak isteriz. Asıl mesele bu onaylanmayı, hayatı hakkında karar vermeyi yapmamız uygun bir hareket midir?

Hayatta bir sıkıntımız olduğu vakit ilk başta bunu kendimiz aşmaya çalışırız, her yolu deneriz fakat bir netice alamazsak ve o sıkıntı olduğu gibi hayatımızda bulunmaya devam ederse yardım almamız gerekebilir. Yardım almaya geldiğimiz kişiden bizi yönlendirmesini isteriz, alışkın olduğumuz düzen budur çünkü, birileri bizi yönlendirsin onaylanalım ve hayatımıza devam edelimdir çoğu zaman. Bu noktada terapist danışanına istediğini verir ve hayatı hakkında haddi olmadan karar verirse danışanı tehlikeye sürükleyebilir. Misal verelim, “Kocamla/karımla anlaşamıyoruz ayrılalım mı?” sorusuna terapist ayrıl veyahut barış diyemez. Terapist o ilişkinin içinde değildir, ilişkide birbirimize yüklediğimiz anlamları, bunca yıldır geçirilen zamanı, varsa çocukların durumunu tahmin edip bir karara varamaz, karara vardığı an ilişkinin tüm sorumluluğunu üstlenmiş olur.

Kararların sorumluluğunu üstlenmek danışanlara aittir. Terapistler danışanlarına farklı yollar gösterir, karanlık yolları aydınlatır ancak danışanlar gideceği yolu yine kendisi belirler. Sorumluluk üstlenme ve değişme tam olarak burada başlar. Kendisiyle alakalı belirli bir farkındalıkla seanslardan ayrılan danışanlar hayatları hakkında daha net seçimler yapmaya başlar. Kararlarını daha bilinçli almaya başlarlar çünkü kendilerini tanımaya başlarlar. Önemli olan nokta kendimizi tanımaktır. Tanıdıkça içimizdeki o sorumluluk duygusunu güçlendiririz. Güçlendikçe bizim için en iyi olana yöneliriz.

Seanslarda anlık problem çözmek sadece o andaki problemi halletmektir, terapist çok rahatlıkla bunu yapabilir ama unutulmaması gereken nokta hayatta genel olarak problemlerle karşılaşacağımızdır. Karşılaştığımız zaman yine tıkanma durumuna gelebiliriz. Bu sebeple danışanın anlık problemini çözmek değil, danışana problemlerle nasıl baş edebileceğini öğretmek temel amacımızdır. Problem çözme becerisini kazandırdığımız zaman bir daha terapiye ihtiyaç duymamasını sağlamayı umarız.

Hayatımızda aşamadığımız problemler olabilir, bunlar içinde öncelikle bir terapiye başvurmak atılacak en iyi adımlardan olacaktır.

-----------------------------------------------------

Adres: Ferit Pasa Mah. Nisantaş Sok. 18/A Selçuklu/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

Psikolog Berin DOĞAN

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57