Neden Kendi Başıma Hiçbir Şeye Karar Veremiyorum?

Neden Kendi Başıma Hiçbir Şeye Karar Veremiyorum?

Neden Kendi Başıma Hiçbir Şeye Karar Veremiyorum?

Neden Kendi Başıma Hiçbir Şeye Karar Veremiyorum?

Bağımlı İlişki Nedir?

Bağımlılık bir kişi ya da maddeye duyulan karşı konulamaz istektir. Kişi bağımlı olduğu maddeyi her geçen gün daha çok ister ve onu elde ettikçe tolerans geliştiği için hiçbir zaman bir önceki doz ona yeterli gelmez. Elde edemediği durumlarda yoksunluk belirtileri gösterir. Bağımlılık birçok konuda kişinin hayatını sabote eder. Sosyal, iş/okul, aile gibi. Bağımlılık denildiğinde akla uyuşturucu madde, alkol, sigara gibi insan sağlığına zararlı maddeler ya da son zamanlarda sıkça duyduğumuz teknoloji gibi bağımlılıklar gelir. Ancak bazen ilişkilerimize de bağımlı olabiliriz. Bu bağımlılık romantik ilişkimizdeki partnerimiz, annemiz veya babamız, bir arkadaşımız olabilir. Bir kişiye bağımlı olan insanlar kendi kendi kendilerine karar alamazlar, tek başlarına vakit geçiremezler, bağımlı oldukları kişi ile sürekli temas halinde olmak isterler. Hayatları hiçbir zaman tam olarak kendilerine ait olmaz.

Ancak bağımlı ilişki iki tarafı da etkiler. Bir bağımlı olan taraf bir de bağımlı olunan kişi vardır. Bu süreç yalnızca bağımlı olan kişi için değil bağımlı olunan taraf içinde yorucu bir süreçtir. Bağımlı olan tarafın sürekli olarak beklentilerini karşılamak çok zordur. Her istediğinde karşıdaki kişi ile temas halinde kalmak zorundadır. Bağımlı kişinin aksi bir durumda yaşadığı kötü ruh halinin sorumluluğunu üzerinde hissedebilir ve kendini suçlayabilir. Bu sorumluluğu daha fazla almak istemeyen ve suçluluk hislerini yaşamak istemeyen karşı taraf da bir süre sonra kendinden çok fazla taviz vermeye başlayabilir. Bu da ilişkiyi iki taraf için de eziyet haline çevirir. Bazen de bunları artık yaşamak istemeyen karşı taraf ilişkiyi sonlandırabilir bu da bağımlı kişinin hayatını neredeyse yerle bir edebilir. Çünkü bağımlı kişiler bağımlı oldukları kişiyi kaybetmekten hayatlarından çıkmasından çok fazla derecede korkarlar.

İlişkilerime Bağımlı Mıyım?

 Bağımlı olunan kişiye istenilen an da ulaşılamaması bağımlı kişide yoğun endişe yaratır. O an ne iş yapıyorsa onları yapmasına engel olur. Örneğin bağımlı kişi iş yerinde ve önemli bir toplantıya katılmadan önce eşinin sesini duymak istiyor. Ona ulaşamazsa bu gireceği önemli toplantıdaki başarısını büyük ölçüde baltalar çünkü aklı sürekli eşinde olacaktır. Hatta belki de ona ulaşabilmek için harcadığı vaktin farkına bile varamayıp toplantıya geç kalabilir daha da ileri gidip aniden iş yerini terk ederek eşini kontrol etme ihtiyacı hissedebilir. Eğer bu yazıyı okurken bağımlı bir ilişkinin taraflarından biri olduğunuzu düşünüyorsanız emin olmak için şu soruları kendinize sorun:

Ona ulaşamadığımda yoğun endişe yaşıyor muyum?

Yapmak istediğim her şeyi sadece onunla mı yapmak istiyorum?

Onunla daha fazla vakit geçirebilmek için diğer tüm arkadaş ve akrabalarımla olan ilişkilerimi sınırlandırdım mı ya da tamamen bitirdim mi?

Onun benden başka insanlarla, örneğin diğer arkadaşları ya da akrabaları ile, bensiz plan yaptığını duyduğum zaman öfke, aşırı derecede kırgınlık, çökkün bir ruh hali hissediyor muyum?

Bir karar alacağımda örneğin bir kazak alırken bile ona danışmadan bu kararı veremiyor muyum?

Ona ulaşamadığım zaman aylardır sıra bulamadığım doktordan randevu almış olsam dahi nerede olduğunu kontrol edebilmek için bu randevuyu kaçırmak benim için sorun olmaz.

Eğer bu soruların çoğuna evet cevabını verdiyseniz bağımlı olduğunuz bir ilişkiniz olabilir.

Neler Yapabilirim?

Bu ilişkiye ne derecede bağımlı olduğunuzu keşfetmek önemli başlangıç olacaktır. Fazla ilerlememiş bir bağımlılıkta kendi kendinize atabileceğiniz birkaç adım ile ilişkinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

 Eğer uzun zamandır diğer arkadaşlarınız ile görüşmüyorsanız onlarla yeni bir randevu ayarlayabilirsiniz.

Eşyalarınızı gözden geçirip ihtiyacınız olabilecek bir eşyaya kendi kendinize karar vermeyi deneyebilir, alışverişe çıkıp tek başınıza bu ihtiyacınızı almayı deneyebilirsiniz.

Yalnız başınıza yapabileceğiniz hobiler edinebilir zaman zaman yalnız olmanın ne kadar keyifli olabileceğini keşfedebilirsiniz.

Ancak bu adımları atmak sizin için zor ise bir uzmandan yardım almak vereceğiniz en doğru karar olacaktır. Daha sağlıklı ilişkiler kurabilmek hayattaki başarınızı da doğru oranda etkileyecek kendiniz için en doğru kararları almanızda ön ayak olacaktır. Bağımlı ilişkiler bağımlı olunan tarafı her zaman istismara açık hale getirir. Bağımlı kişi farkına varamadan maddi, manevi, cinsel anlamda kötüye kullanılabilir. Bu yüzden kişinin en hızlı şekilde bu tarz ilişkilerden kurtulması kişi için çok önemlidir.

-----------------------------------------------------

RANDEVU VE DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ

ADRES: FERIT PAŞA MAH. NIŞANTAŞ SOK. 18/A SELÇUKLU/KONYA

TEL: 0332 322 75 57 - 0544 943 42 00

-----------------------------------------------------

KLİNİK PSİKOLOG BETÜL PALANCI

 

YUKARI
Aydınlatma Metni 'ni okudum, bilgi sahibiyim
RANDEVU AL 0332 322 75 57